Virksomheder må ofte lukke, selv om det kunne være undgået. Jo tidligere du som leder af virksomheden sætter ind, jo større mulighed har du til at undgå, at din virksomhed kommer ud i problemer og i sidste ende må lukke.

Finanskrisen har ændret vores hverdag. Det er ikke længere let at skaffe finansiering, og derfor er det nødvendigt hele tiden at holde fokus på omkostnings- og likviditetsstyring. Mange kriser kan undgås og afhjælpes, hvis de håndteres rigtigt og i tide. Her er fem gode råd til, hvordan du undgår en pludselig krise.

1: Accepter fakta
Desværre vender vi mennesker ofte det blinde øje til problemerne og håber på, at de er væk i morgen. Det er den sikre vej ind i en krise. Se fakta i øjnene og brug din handlekraft til at rette op på problemerne, før det er for sent. Så sparer du dig selv for mange problemer i sidste ende.

2: Budgetopfølgning og perioderegnskaber
Du skal tilrettelægge dit regnskabssystem, så du så tidligt som muligt bliver opmærksom på, hvis tingene udvikler sig i en dårlig retning. Hold øje med dine budgetafvigelser. Afviger regnskabet fra budgettet, så bør alarmklokkerne ringe.

Er virksomheden af en vis størrelse, er det måske nødvendigt at lave et perioderegnskab fx hver måned. Hvis du, måske for at spare tid og penge, fravælger dette, skal du alligevel bruge bogholderiet til at holde øje med de vigtigste poster

3: Likviditet
En grundlæggende forudsætning for fortsat drift er likviditetsfremskaffelse. Det er ikke mere så nemt at låne penge eller forhøje sin kassekredit, så hold øje med likviditeten. Betaler dine kunder til tiden? og kan du selv overholde dine betalingsforpligtelser?

4: Regelmæssige møder med revisor
Et regnskab kan være svært at gennemskue. Derfor vælger mange med faste mellemrum at mødes med deres revisor. Det kan være en rigtig god måde at holde øje med udviklingen, ogde timer betaler sig hurtigt hjem.

5: Ordrer og fortjeneste
Hold øje med ordrebeholdningen og fortjenesten på omsætningen. Har du prisfastsat dine varer eller ydelser korrekt? Tjener du nok på dine varer? Husker du at efterkalkulere for at sikre dig at ordren nu også har givet dig den kalkulerede fortjeneste? Følger du op på forholdet mellem dine materiale- og produktionsomkostninger, købs- og salgspriser, kan du opdage krisen før den dukker op i regnskabet.

Hvis du er interesserede i et gratis økonomitjek af din virksomhed så kontakt:

Vækstkonsulent og Early-Warning konsulent Flemming Colberg, tlf: 41 99 98 09 eller fc@vhsj.dk

Kilde: Væksthus Sjælland.