Fra efteråret kan mange hundredtusinde virksomhedsejere bruge deres private NemID i stedet for at skulle slås med virksomhedens NemID.
Ejerne af flere hundredtusinde små virksomheder får en julegave længe før tid, når de i løbet af efteråret vil kunne bruge deres personlige NemID i virksomhedens navn i stedet for at skulle bøvle med en særlig og separat medarbejdersignatur, når man skal tilgå sin digitale post og i øvrigt identificere sig digitalt over for det offentlige. Det er et led i det seneste vækstudspil, som regeringen har præsenteret for nylig. Dermed opfyldes et længe næret ønske fra den hær af enkeltmandsvirksomheder, som Danmark er så rig på.
Vælg selv – uden forskel
Der findes omkring 350.000 enkeltmandsvirksomheder og foreninger i Danmark. Dertil kommer et større antal af de sammenlagt 270.000 anpartsselskaber, som også drives af enkeltpersoner.
I praksis vil man, når man logger på f.eks. virksomhedsportalen Virk.dk og har sit CPR-nummer registreret i forbindelse med virksomhedens CVR-nummer, blive spurgt, om man vil bruge virksomhedens eller ens egen NemID. Der vil ikke være nogen forskel i, hvad man kan med de to typer af NemID, og derfor kan man frit vælge. Alle privatpersoners NemID bruger nemlig CPR-nummeret som adgang, uanset at man selv kan vælge, at adgangsnavnet skal være noget andet.
Megen kritik af bøvl og besvær
I november 2014 blev det obligatorisk, at alle danskere som privatpersoner skulle have en digital postkasse, så det offentlige kan spare omkring en milliard kroner om året ved at aflevere breve digitalt i stedet for at printe ud, lægge i konvolut og sætte frimærke på. Et år tidligere, i 2013, blev alle virksomheder og foreninger pålagt at have en digital postkasse, men det var væsentligt sværere og bøvlet at oprette den, og det gav megen kritik, som førte til ændringer i oprettelsen, da alle danskere privat skulle oprette sig.
Indtil videre vil folk, der opretter ny virksomhed, blive spurgt, om de ønsker at bruge deres personlige NemID, eller om de ønsker at få oprettet en virksomheds-NemID. Svarer man nej, kan man altid få den oprettet senere, også hvis virksomheden vokser og bliver til mere end en enmandsforretning.
(Kilde: Berlingske Business)
Læs mere i artiklen fra Berlingske Business