Gartneri arbejder på at blive fossilfri
Drivhusene står række efter række med vindmøllerne i baggrunden, når man drejer fra Tingvej for at komme til Østervang Sjælland. Gartneriet producerer agurker, tomater, peberfrugt og auberginer til det danske marked. Sæsonen igennem, kan de lokale også svinge forbi og købe direkte fra deres gårdudsalg
Omlægning af driften
For 6 år siden startede planen om at blive pesticidfri i produktionen. Der var ikke langt fra tanke til handling, så Peter Krage der driver Østervang Sjælland, behøvede ikke en overgangsfase.
”Vi besluttede at være pesticidfri og det er så lykkedes lige siden. Hvert kvartal bliver der taget stikprøver af produkterne ude i butikkerne fra Miljø- og Fødevareministeriet og testet for de samme pesticider som i drikkevandsboringer. Og vi har bestået alt,” fortæller Peter.
En krig, der skal vindes
Peter er ikke en mand, der kun satser på én hest. Han sætter ind alle steder og bruger alle de teknologiske muligheder, der findes. Det har gjort ham til en specialist ud i energiinfrastruktur, energiløsninger og fossilfri muligheder.
”Krigen hedder den grønne omstilling, så der er ikke plads til at tabe – krigen skal vindes, også selvom vi taber nogle slag ind imellem.”

Den bæredygtige rejse
Først skridt, Peter tog, var at optimere gartneriet med flere varmerør og bedre isolering/gardiner og computerstyring til varme og fugt regulering, så energien blev brugt bedst muligt.
Næste var bedre arbejdsgange for personalet. Her er der faktisk også mulighed for at energioptimere både maskinellet og brugen af det.
Peter har installeret solvarme for at kunne fjerne brugen af gas og oliekedler. Fremadrettet skal sol- og vindenergi integreres fuldt ud i produktionen.
”Udfordringerne er, at jeg også skal have energi, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser. Løsningen for os, er akkumuleringstanke. Og målet er at vi kan lagre varmt vand til mere end 3 dage. Vi lægger et stort arbejde i at følge med i elnettet, så vi kan få den overskudsstrøm der findes,” fortæller Peter og fortsætter:
”Lige nu bruger anlæggene kul for at sikre varmen, men vi er nede på 10 % fossil energi. I 2030 går vi over til 100% biogas. Og så er det også fossilfrit.”
Der er blevet opsat en elkedel, der omdanner overskudselektricitet til varme. Og endelig har gartneriet et samarbejde om at aftage CO2. Det tilsættes i gartneriet som gødning, så planterne kan bruge det og omsætte det til ilt.


Næste mål er at blive fossilfri. For mig, er det helt afgørende, at vi kommer ud af afgiftsmøllen. Derfor bliver det økonomisk overskud brugt til investeringer. Det SKAL lykkes
Godt samarbejde med Stevns Kommune
”Vi har fuld respekt for kommunens plan om at blive selvforsynende med vedvarende energi. Det burde give os mulighederne for at investere i opsætningen af sol- og vindenergi og få et mere stabilt el-net,” fortæller Peter, der har brugt sin viden om energiinfrastruktur til at påvirke politikerne på nationalt plan.
Han har været en tur på Christiansborg, for at bidrage med sin viden om de største knaster og regler, der ikke længere giver mening.
”Jeg er utrolig glad for, at Stevns Kommune har haft en forståelse for, at der skulle ske noget hos de virksomheder, der var blevet ramt af prisstigninger og som skal i gang med deres grønne omstilling. Derfor har jeg ikke noget at klage over. Der blev lavet ny lokalplan da vi startede, for at vi kunne få lov til at drive gartneriet. Vi er virkelig blevet hjulpet igennem. Det har også været en nødvendighed, hvis vi skal nå de mål, der er blevet sat op,” forklarer Peter om samarbejdet med Stevns Kommune.

Opgaver hele året
Og det er ikke ligegyldigt med alle de tiltag, som Peter sætter i søen for at sikre varme. Det betyder at de første agurker kommer i starten af marts. Midt i april kommer tomaterne. Produktionen kører så frem til november.
”I realiteten er der kun et par måneder, hvor der ikke er produktion og her er der så en masse vedligeholdelsesopgaver mv der skal klares. Det gør, at jeg kan beholde medarbejderne hele året. Det har en kæmpe menneskelig betydning,” fortæller Peter, der har medarbejdere fra mange forskellige nationaliteter. Det er fx Ukraine, Litauen og Thailand.

Årets Virksomhed 2025
Østervang Sjælland blev Årets Virksomhed 2025 i Stevns kommune.
Prisen gives til en virksomhed, der er over tre år gammel, som har en sund økonomi, oplever stabil vækst og som skaber arbejdspladser. Endelig skal Årets Virksomhed også være med til at sætte Stevns på landkortet og bidrage til lokalsamfundet med visioner og engagement.