På Stevns Folklore Museum er der med stor succes blevet pustet liv i de gamle fortællinger fra Stevns. Nu er tiden kommet til at udvikle konceptet yderligere. Med tilsagn om LAG-midler fra EU, kan besøgende se frem til, at udstillingen bliver endnu mere levende og pilfinger-indbydende
Ikke et klassisk museum med gamle ting under glas
Stevns Folklore Museum emmer af mystik og magi. Lysten til at dreje på de mange nøgler, åbne de flotte skabe og bladre igennem de mange gamle bøger, rammer én idet man træder ind deres udstilling. Og det er lige netop dét, der er meningen, fortæller Aleksandra Olsen, der er frivillig daglig leder på museet:
”Det her er ikke et klassisk museum med gamle ting under glas. Det har helt fra start været meningen, at gæsterne skulle kunne røre ved alt på museet.”
De gamle sagn og fortællinger fra Stevns er måske allerede kendt af nogle, og derfor er det vigtigt for Aleksandra, at de præsenteres på nye måder og gøres nemmere at forstå for nutidens børn og voksne. Derfor understreger Aleksandra, at de gerne vil gøre museet så analogt og interaktivt som muligt:
”Vi har fundet ud af at det faktisk er sjovt for både børn og voksne at kunne åbne skabe og dreje på nøgler. Og vi synes, at det er dejligt at kunne give vores gæster den her mulighed for at bruge deres fantasi og reflektere over de lidt større spørgsmål.” fortæller Aleksandra med begejstring, og fortsætter: ”Det er ikke fordi, at her slet ikke skal være noget digitalt, men meningen her er, at man kan fordybe sig og dykke ned i fantasien og fortællingerne.”
Ny udstilling: Som at være inde i selveste Elverhøj
Det var Aleksandras idé at starte museet tilbage i 2020, og allerede dengang havde hun en klar vision for, hvordan det skulle være at være gæst på Stevns Folklore Museum. Her skal gæsterne kunne sænke sig ned i fortællingerne og være en aktiv del af dem. Derfor vil museets nye udstilling tale til alle sanserne, og indbyde til at man fordyber sig i elverfolkets verden:
”Vi bygger en unik udstilling af Elverhøj, sammen med Cæcilie Telling, der er lokal kunstner og designer. Den skal give en oplevelse af at være inde i Elverhøj – måske kan man røre ved mos derinde, eller høre og dufte skoven. Man skal kunne mærke, hvordan livet under jorden kunne have været for elverfolket.”
Udover den kommende udstilling kan museet nu også byde velkommen i en stor, lys og rummelig entre, hvor gæsterne får lidt mere plads imellem sig, når de kommer ind ad døren. Desuden er der blevet plads til et lille udvalg af magiske souvenirs og unikke lokale produkter.
Fra psykologi og kommunikation til daglig leder på Stevns Folklore Museum
Aleksandra har en baggrund inden for psykologi og kommunikation og arbejder til daglig med projektledelse i FN-byen i København, så drift af museum lå egentlig ikke i kortene. Men da Aleksandra flyttede til Stevns for fem år siden, undrede hun sig over, at sagn og folkefortællinger ikke spillede en større rolle, når Stevns var fuld af dem.
”Jeg hørte om Klintekongen og Elverhøj, men det var for det meste mundtligt og sjældent på skrift i et nutidigt sprog” fortæller Aleksandra.
Selvom hun så en mulighed for at vække de gamle fortællinger til live, var der dog en lille bekymring, der nagede hende:
”Jeg tænkte, at det var et enormt spændende projekt, men også, at det måske ikke var mine historier at fortælle, når jeg ikke er fra egnen.”
Derfor kontaktede Aleksandra en masse lokale, for at høre, om de også ville synes, at det var et sjovt projekt. Og på kort tid var der stor opbakning til projektet fra både kommunen og lokale kunstnere og håndværkere. I dag er museet en succes, drevet af frivillige kræfter:
”Jeg er meget glad for vores frivillige, og vi har i april også deltidsansat en projektmedarbejder, der skal grave Stevns gode sagn og myter frem og formidle dem på nye måder med sjove vinkler.” fortæller Aleksandra.
Med de mange nye tiltag på Stevns Folklore Museum, håber hun at tiltrække endnu flere gæster og også meget gerne skoleklasser:
”Det er også mit store ønske at få mange flere skoleklasser på besøg. Vi bliver rigtig glade når skoler kontakter os og gerne vil sende deres klasse afsted til museet. Så det håber vi at se meget mere af.” Slutter Aleksandra af med et smil.