Kirstine Andersen driver et helt unikt hønseri, hvor dyrevelfærden er i højsæde. Forretningen er blevet en stor succes, og i foråret måtte hun holde hele 10 dage lukket, fordi alt var udsolgt.
Lidt udenfor Store Heddinge ligger en gård, hvor der bor en masse dyr. Der er både heste, katte, kaniner og hunde, og så er der rigtig mange høns i flotte farver, med smukke mønstre og i alle størrelser. Her driver Kirstine Andersen et helt særligt hønseri, hvor dyrene har god plads og gode forhold.
– I starten var der mange, der troede jeg var skør, når jeg sagde, at jeg ville sælge racehøns, men i dag kan jeg leve af det, fortæller Kirstine glad.
Kirstine havde i mange år ærgret sig over at det kun var muligt at købe hybridfjerkræ hos forhandlerne. Deres opvækst er identisk med den burhønsene har og så er de samtidig genetisk manipuleret til at lægge mange æg – langt flere end racehøns.
– Denne overproduktion er desværre ikke gratis for hønen, idet det koster den i livslængde og således bliver de sjældent mere end et par år, hvorimod racehøns sagtens kan blive 10 år. Samtidig lever forældredyrene til disse hybrider et forfærdeligt liv, hvor de aldrig ser dagens lys, fortæller Kirstine.
Men efter ophør af 20 års ansættelse i SKAT, blev drømmen mulig. Kirstine ville forsøge at skabe et alternativ til de store hønserier og alene sælge dyr af racehøns – altså ikke højproducerende høns – hvor såvel forældredyr og afkom lever et godt liv med alt, hvad det indebærer for høns. Det indebærer ordentlige pladsforhold, siddepinde, redekasser, sandbad, adgang til grønne arealer og ikke mindst en naturlig flokstruktur. Og i marts 2015 startede hun op og fandt sit fodfæste i branchen.
– Efter et kursus i Stevns Erhvervsråd, der hedder Step2, blev det for alvor muligt at sætte tal på og gøre det til en realistisk mulighed at lave en virksomhed, jeg kunne leve af, fortæller Kirstine, der i starten af 2016 oplevede en kraftig vækst i salg af kyllinger efter racehøns.
– Det har været helt fantastisk at have Stevns Erhvervsråd med på sidelinjen for råd og vejledning under hele processen, siger Kirstine.
På dyrenes præmisser
Det handler ikke kun om at skaffe en levevej for Kirstine, det handler i allerhøjeste grad om dyrevelfærd, og det ikke kun for virksomhedens egne dyr. Derfor støtter Stevns Racehøns også Burhønsenes Befrielsesfront, en organisation der ved hjælp af politisk pres forsøger at påvirke politikere, producenter og supermarkeder, for at få indført bedre forhold for industriens dyr.
– Vi støtter med 1 kr. pr. solgt kylling, fortæller Kirstine, og tanken bag dette er at virksomhedens succes med dyrevelfærd, skal bidrage til kampen om også at forbedre dyrevelfærden for industrien høns.
– Det er vigtigt at holde de forskellige racer adskilt, så vi kan blive ved at producere renracede kyllinger, forklarer Kirstine, og derfor har hver race en stor hønsegård.
Desuden er det vigtigt for dyrenes velbefindende, at de også kommer ud på græs, og derfor er området opdelt i tre grønne områder, hvor de forskellige racer kommer ud og gå på skift nogle timer om dagen. For at undgå indavl sørger Kirstine for at skifte sine avlshøns ud minimum hver andet år, hvilket også betyder at kunder kan blive ved at handle uden at skulle risikere at få indavl i deres egen besætning.
Et unikt tilbud
Det er et helt unikt hønseri Kirstine driver, og derfor kommer kunderne også fra hele landet. Kunderne ved at dyrene har haft de godt, og udvalget af racer er stort. Derfor har Kirstine kunne drive virksomheden helt uden at annoncere andre steder end Den Blå Avis og på sin hjemmeside.
– Der kommer kunder kørende helt fra både Jylland og Fyn, og jeg har også haft kunder fra Norge og Sverige. Der kommer selvfølgelig også nogle fra lokalområdet, men mange vælger at komme her, fordi de er villige til at køre efter noget særligt, forklarer Kirstine.
En af Kirstines store udfordringer har da også været, at holde fast i, at hun også skal have noget fritid. Det er dog blevet nemmere, fordi hun ikke længere er i tvivl om, at kunderne også er der i morgen.
– I starten svarede jeg jo altid, fordi jeg ville holde på alle kunderne og var nervøs for at miste dem, hvis ikke jeg svarede med det samme. Nu når jeg har fri, så tager jeg ikke telefonen – jeg har den ikke engang på mig, og jeg svarer ikke på mails, forklarer Kirstine, der dog stadig går meget op i god kundeservice.
– Et kundebesøg tager ofte 1 time, fordi der er så meget at se på. Så får de en guidet tur rundt ved hønsene eller også kan de i fred og ro gå og kigge på dyrene selv. Hvis kunderne ønsker det bliver de grundig vejledt, så de føler sig godt rustet når de drager hjem med familiens nye medlemmer.
Stevns Racehøns er desuden en del af projektet Skolen i Virkeligheden, en portal hvor virksomheder tilbyder ydelser til skoler og institutioner. Stevns Racehøns udlåner gratis rugemaskine og rugeæg til bl.a. skoleklasser, der selv ruger kyllingerne ud. Det er en spændende proces, som børnene får meget ud af.
– Høns kan sagtens blive helt tamme, og de kan lære tricks og blive en del af familien – og så er der jo den bonus, at de samtidig lægger æg, siger Kirstine med et smil.
Godt fra start
Sidste vinter brugte Kirstine på at bygge ud og gøre plads til en større besætning. På trods af udvidelsen måtte Kirstine melde alt udsolgt i starten af sommeren og holde lukket i 10 dage, så hun kunne nå at ruge nye kyllinger ud, det var også i den forbindelse at samarbejdet med Burhønsenes Befrielsesfront tog sin start.
– Det er jo lidt af et luksusproblem at have udsolgt, men det fungerer jo ikke så godt, hvis kunderne får den opfattelse, at der altid er udsolgt, forklarer Kirstine, der har planer om at være bedre forberedt, når hun starter sæsonen næste år.
Målet for Kirstine var at skabe en virksomhed, som hun kunne leve af, og det har hun gjort nu. Hendes børn vil også gerne hjælpe lidt til, og det hygger familien sig meget med.
– Min ældste datter fulgte mig hele sidste sommer, så i dag kan hun hjælpe og vejlede kunder, lige så godt som jeg kan. Mine yngste har lige lært at skrive, og kan hjælpe med at samle æg og mærke dem efter race inden de kommer i rugemaskinen, ligesom de er flinke til at hjælpe med at rengøre burene, siger Kirstine.
Nu nærmer vinteren sig med hastige skridt, og det sidste hold æg bliver lagt i rugemaskinerne for i år. Årets sidste kyllinger bliver lukket på friland, og her skal de gå og hygge sig indtil foråret, hvor virksomheden i en kort periode sælger ungdyr – i løbet af sommeren var det udelukkende kyllinger, der blev solgt.
Vinteren er en stille periode, men næste sommer vender Stevns Racehøns stærkt tilbage med blandt andet nogle nye smukke racer.
Vil du vide mere om Stevns Racehøns kan du følge med på facebook.com/stevnsracehoens, eller på hjemmesiden www.stevnsracehoens.dk.