På Stevns er vi begunstiget med hav- og kystforhold, der sikrer verdensklassefiskeri af Havørreden; den mest prestigefyldte fisk i Danmark. Der ligger derfor et stort potentiale i at udvikle turismeindsatsen over for lystfiskere med det formål at få flere hertil og få dem, der kommer, til at blive lidt længere.
Fredag den 29. september mødtes forskellige aktører med interesse i lystfiskerturisme til workshop i Rødvig Ferieby. Her blev de klogere på, hvordan de tilrettelægger et attraktivt produkt og markedsfører sig over for lystfiskere i både ind- og udland. Præsentation af samarbejdsorganisationen Fishing Zealands arbejde med at sikre bæredygtigt lystfiskeri herunder sunde fiskebestande var også del af programmet.
Til workshoppen deltog ejere af overnatningssteder, turismefremmeaktører fra Stevns Erhvervsråd og SydkystDanmark, Stevns Kommunes kulturkonsulent samt repræsentanter fra Fishing Zealand.
Lystfiskeri i verdensklasse
Spørger man Fishing Zealand, der er en samarbejdsorganisation mellem Danmarks Sportsfiskerforbund, tretten kommuner på Sjælland og Øerne (herunder Stevns Kommune) samt frivillige lystfiskere, så kender alle lystfiskere til de fantastisk gode fiskemuligheder, vi har her på Stevns. Selv nordmænd og svenskere tager hertil for at fiske. Havørreden er vores hovedprodukt og samtidig den mest prestigefyldte fisk blandt lystfiskerne at fange i Danmark.
Ifølge Fishing Zealand omsætter den danske lystfiskerbranche for knap 2,9 mia. kr. om året, og udenlandske lystfiskere lægger årligt 3,1 mio. overnatninger i Danmark. Herhjemme har vi omkring 616.000 lystfiskere, der gennemsnitlig bruger 4.000 kr. om året på deres passion. Med andre ord er der et meget stort potentiale i at udvikle turismeindsatsen på Stevns over for lystfiskere fra både ind- og udland.
Kulturkonsulent Morten Svarre fra Stevns Kommune samt turismekonsulent Thor Nielsen fra Stevns Erhvervsråd har taget initiativ til workshoppen. Thor fortæller om formålet:
– Vi skal tilrettelægge et attraktivt produkt og markedsføre os på den helt rigtige måde, hvis vi skal lokke flere lystfiskere til Stevns. Det kræver, at vi kender til målgruppens behov og ønsker, når de tager på fisketur. Derfor har vi inviteret Fishing Zealand til at komme og gøre os klogere på netop det.
Det vil lystfiskerne have
Biolog Niels Lagergaard Pedersen fra Fishing Zealand, der ofte selv fisker efter Havørred langs Stevns Klint, fortalte ejerne af overnatningssteder på Stevns om de ting, der betyder noget for en lystfisker, når han (ja, det er typisk en mand) booker sig ind på et overnatningssted.
Først og fremmest står en lystfisker meget tidligt op om morgenen. Derfor kan muligheden for at få meget tidlig morgenmad og tjekke ind og ud, når det passer ind i en lystfiskers dagsrytme afgøre, om han vælger at overnatte. At kunne få tørret sit våde tøj viser sig også at være langt vigtigere end renseplads og frysemulighed, hvis man vil have en lystfisker på besøg.
Mange lystfiskere kommer allerede til Stevns for at fiske, men det er en udfordring at få dem til at overnatte. Turismekonsulent Thor Nielsen fortæller:
– Den korte afstand til København gør, at mange lystfiskere kører hertil, fisker og kører tilbage til København for at overnatte, og vi vil jo gerne have dem til at blive, spise, overnatte og besøge nogle af vores attraktioner, før de tager herfra igen.
Workshoppen bød derfor også på en dialog om, hvordan samarbejdsaftaler mellem lokale fiskeguider, bådudlejere, overnatningssteder, turismeaktører mfl. samt udviklingen af målrettede oplevelsespakker kan være en måde at få lystfiskerne til at blive hængende lidt længere på.
I den sammenhæng kunne biolog Niels Lagergaard Pedersen fortælle, at lystfiskere er udprægede trofæjægere. At få det helt rigtige billede af fangsten er en stor del af oplevelsen for den gennemsnitlige lystfisker. Fotosessions, hvor fiskerne lærer at tage lækre fangstbilleder, kan derfor være ét element i en oplevelsespakke kombineret med fluebinderaftner, foredragsaftner, overnatning, guidede fisketure osv.
Uden fisk ingen lystfiskeri
Skal vi have lystfiskerne til at komme til Stevns, skal vi også have nogle fisk i havet at fange. Derfor betaler Stevns Kommune sammen med tolv øvrige kommuner på Sjælland og Øerne til samarbejdsorganisationen Fishing Zealand, der bl.a. arbejder målrettet med det, de kalder bæredygtig lystfiskerturisme. Niels Lagergaard Pedersen fortæller:
– Vi arbejder med konkrete initiativer, der sikrer, at de vilde fiskebestande får bedre forudsætninger for at reproducere sig. F.eks. samarbejder vi med de frivillige fiskeklubber og kommuner om at udsætte lokalt tilpassede ørredyngel, lægge sten og grus ud og fjerne spærringer i vandløb rundt omkring i hele regionen til glæde for både fisk, miljø og lystfiskere.
Fishing Zealand har produceret en video, der fortæller om deres arbejde herunder arbejdet med at sikre bæredygtig lystfiskerturisme:
En stærk Østenvind ødelagde arrangørernes planer om, at deltagerne skulle ud at fiske som led i workshoppen. Fisketuren er derfor udsat på ubestemt tid. Selv sammen Østenvind var dog medvirkende årsag til, at DM i surfkajak blev flyttet til Rødvig Havn fra Klitmøller dagen efter lystfiskerworkshoppen. Sådan har naturen ofte det sidste at skulle have sagt her på Stevns, og mon ikke også et sådan arrangement kunne tiltrække nogle turister til Stevns.
#komtilstevns Her er udsigt til gode bølger