Da Covid-19-pandemien ramte Danmark, var Hårlev Kro hurtige til at ændre koncept og satse på mad ud af huset. Det har betydet, at kroen indtil videre har kunnet klaret sig uden hjælpepakker og endda har måttet ansætte ekstra hjælp for at kunne følge med efterspørgslen.
For restaurationsbranchen har forsamlingsforbuddet på 10 personer ramt hårdt. Efter en lys sommer, hvor folk for en stund havde fået corona lidt på afstand, har spisestederne igen udsigt til en vinter med aflysninger af runde fødselsdage, bryllupsselskaber og ikke mindst sæsonens mange julefrokoster. Det mærker de også på Hårlev Kro:
– De nye restriktioner gør ondt. Folk er blevet bange, og de større selskaber er aflyst. Nu runder vi snart wienerschnitzel nr. 10.000, og det er da også lidt trist, at vi ikke kan fejre det med vores gæster, fortæller Mette Culmsee, som driver kroen med sin mand Thomas.
For Mette og Thomas har Covid-19 tvunget dem til at tænke i nye baner, og da Danmark lukkede ned i foråret, og gæsterne blev væk fra restauranten, sadlede de om og satsede i højere grad på mad ud af huset:
– Vi har hele tiden haft det sådan, at folk kunne købe menuer ud af huset, men slet ikke i den udstrækning som nu. Når folks behov ændrer sig, må vi jo omlægge og følge med. Vores virksomhed er ikke så gammel, og vi har ikke råd til at sige; det var det, og så lukke ned. Vi bliver nødt til at kæmpe med hud og hår, siger Mette.
Har måttet ansætte ekstra kok
Kunderne fik hurtigt smag for at nyde kroens hjemmelavede mad i deres eget hjem, og i dag står mad ud af huset for omkring 50 % af indtjeningen. Det har betydet, at kroen kun har tabt 8-10% af omsætningen i foråret, og indtil videre har kunnet klare sig uden hjælpepakker. Der bliver nu spist så mange wienerschnitzler, stegt flæsk og alacarte retter i de Stevnske stuer, at kroen har måttet ansætte en ekstra kok for at kunne følge med efterspørgslen.
– Vi har selvfølgelig haft nogle tab, men det har slet ikke været i sådan en grad, at vi har skullet søge hjælp. Det har selvfølgelig været svært, da vi har haft regningerne fra månederne inden nedlukningen, hvor det gik godt, hvor vi har købt ind til større omsætning. Så kunne man godt mærke, da omsætningen så ikke kom ind. Men vi har klaret det.
Ny nedlukning – nyt koncept
Med efterårets restriktioner må Mette og Thomas igen til at tænke i nye baner, og de forsøger bl.a. at kompensere for den tabte omsætning fra efterårets mistede selskaber ved at lave Mortens aftens-and og julefade ud af huset.
Da erhvervsrådet taler med Mette, har statsministeren netop meldt endnu et pressemøde om coronasituationen ud, og der er efterhånden en vis træthed at spore i Mettes stemme:
– Hvis de lukker mere ned nu, kommer vi til at ændre vores koncept igen, så det kun bliver mad ud af huset. Landene omkring os lukker jo mere og mere ned, så det er noget, jeg har tænkt på i et stykke tid, for med flere restriktioner bliver det svært at holde åbent.
Kokken, som også gemmer på en kreativ side, blev i øvrigt så inspireret af udsigten til endnu et pressemøde, at hun for en stund smed kaseroller og grydeskeer for at skrive et vaskeægte corona-digt:
Vi passer på med masker og sprit
Vasker vores hænder rene gør vi tit
Til toilettets sæde vi har en serviet
Der fjerner bakterierne legende let
Spis hos os/fra os i ro og mag
Vi ønsker dig en dejlig dag!