Fra den 1. december bliver det lovpligtigt for borgere og virksomheder at bruge den webbaserede ansøgningsportal Byg & Miljø, når de skal søge Stevns Kommune om tilladelse til bygge- og miljøprojekter.

Fremover skal du bruge kommunernes nye, digitale selvbetjeningsløsning Byg & Miljø, når du skal søge om tilladelse til alle former for byggeprojekter, herunder nybyggeri, til- og ombygning, nedrivning og ændring af anvendelse af bygninger. Det er også muligt at søge til foreløbigt syv forskellige slags miljøprojekter, men den del er endnu ikke lovpligtig. Alle landets kommuner har tilsluttet sig den nye selvbetjeningsløsning, som skal gøre det nemmere og hurtigere at søge om bygge- og miljøtilladelser samt sikre, at ansøgningerne behandles ens i hele landet.

Når du skal ansøge gennem Byg & Miljø, logger du ind med NemId på www.bygogmiljoe.dk og opretter en ansøgning. Herefter bliver du guidet gennem ansøgningsprocessen, og undervejs bliver du gjort opmærksom på, om der er noget, du mangler at udfylde eller oplyse. Du kan også dele den med relevante partnere, fx en tømrer eller en byggerådgiver. Når du har sendt din ansøgning afsted til kommunen, får du tilsendt en SMS eller en e-mail, når der er nyt i din sag.

Fokus på brugervenlighed

I udviklingen af Byg & Miljø er der i høj grad taget hensyn til løsningens brugervenlighed, fortæller Susanne H. Rasmussen, centerchef i Stevns Kommune:

– Med Byg & Miljø behøver man ikke at have alle sine papirer og oplysninger liggende klar, når man går i gang med sin ansøgning. Man kan logge af og på som man vil og færdiggøre ansøgningen i sit eget tempo, og man bliver ført sikkert gennem ansøgningsprocessen med tilpassede forløb, fortæller Susanne H. Rasmussen.

Fordi Byg & Miljø under ansøgningsprocessen automatisk tilpasser sig den type projekt, man søger om tilladelse til, slipper man for selv at skulle finde rundt i de 70 forskellige sagstyper og 330 ansøgningstyper, der findes på det komplekse bygge- og miljøområde.

Hurtigere sagsbehandling

En bygge- eller miljøansøgning kunne tidligere være en besværlig og tidskrævende proces, fordi der gik meget tid med korrespondance mellem ansøger og kommune om manglende oplysninger eller dokumentation.
Med Byg & Miljø sikrer man, at der ikke sendes mangelfulde ansøgninger afsted, fordi løsningen samler alle skemaer, og på sigt vil det helt udgå, at der også skal udfyldes blanketter. Det giver et bedre overblik over ansøgningen og sparer både ansøger og sagsbehandler for en masse tid og kræfter.

– Vi håber, at borgere og virksomheder vil opleve, at det er blevet nemmere, hurtigere og mere enkelt at søge om tilladelser til bygge- og miljøprojekter, siger Susanne H. Rasmussen.

Gennemprøvet løsning

Det har været muligt at søge gennem Byg & Miljø siden den 1. april 2014, men i Stevns Kommune har man villet være helt sikre på, at systemet håndterede de digitale ansøgninger korrekt. Derfor har kommunen indtil nu beholdt muligheden for at søge på ”gammeldags” manér, hvilket de fleste ansøgere har valgt at gøre. På den måde har kommunen kunnet holde snor i den digitale behandlingsproces og gennemprøve den, inden den skulle kunne tage imod alle kommunens ansøgninger – antallet af byggesager beløber sig til ca. 900 – 1000 sager om året.

Nu er man i kommunen imidlertid sikre på, at Byg & Miljø virker optimalt, når det altså fra den 1. december bliver lovpligtigt for alle borgere og virksomheder at bruge løsningen til ansøgninger om byggetilladelser. I det kommende år vil Miljøstyrelsen tage Byg & Miljø i brug på yderligere ca. 130 sagstyper (virksomhedsrelaterede miljøsager).

Du kan læse mere om Byg & Miljø på www.bygogmiljoe.dk, eller du kan downloade en folder om løsningen her. Du er også velkommen til at kontakte digitaliseringskonsulent i Stevns Kommune René Rovsing Bach på tlf. 56 57 51 55 eller renebach@stevns.dk, hvis du vil vide mere.