Store Heddinge Vandrehjem har funderet som kommunalt beskæftigelsestilbud i mange år. Fremover skal vandrerhjemmet drives som kommercielt overnatningssted. Læs mere om de nye forpagteres arbejde med at skabe det bedste udgangspunkt for en god oplevelse for gæsterne. Det er et puslespil af en forretningsmodel
Anders og Tina Ringsmose er kendte ansigter i Store Heddinge
og omegn. Her har driver virksomheden AT Rengøring med
både erhvervskunder og private i hele Stevns. Rengøring og service i sommerhuse har været en stor del af virksomheden tidligere, og derfra vidste Anders og Tina, at de gerne ville arbejde mere med at skabe gode rammer for overnattende gæster. Da det blev muligt, bød de sig derfor til som nye forpagtere på Store Heddinge Vandrerhjem.
Første forandring: nyt navn!
Store Heddinge er ikke på turisternes landkort, når de skal reservere overnatningssted forud for en ferie på Stevns. Med navneskift fra Store Heddinge Vandrerhjem til Danhostel Stevns bliver overnatningsstedet mere synligt for kunderne. Samtidig appellerer navnet til flere engelsktalende gæster.
Synligheden, prispolitikken og indretningen på vandrerhjemmet som kommunalt beskæftigelsesprojekt havde lav belægningsgrad, lave priser og tilbageholdende markedsføring.
Anders og Tina satser på at styrke synligheden af Danhostel
Stevns med professionel markedsføring og en service, hvor
gæsterne får lidt ekstra.
Nu gælder det om at finde den rette balance mellem lejrskoler, selskaber, håndværkere og turister i traditionel forstand.
Et puslespil af en forretningsmodel
Omsætningen bliver fordelt på selskaber, overnatninger, cafeteriamad, møder og catering. Hver omsætningskategori indeholder underforretninger, som kræver
særlig tilpasning i bemandingen eller medfører variation i de direkte omkostninger.
Forretningsmodellen er så kompleks, at visse parametre først finder sit leje, når alle aktiviteter er i drift. Men Anders og Tina ryster ikke på hænderne. Tina har solid erfaring med bogholderi og økonomistyring, mens Anders har haft ansvaret for ressourceplanlægning og ledelse af op mod 80 medarbejdere.
Fra sommerhusadministrationen ved de, hvilke forventninger fra gæsterne de skal imødekomme, og fra en hård tid som iværksættere efter finanskrisen ved de, hvordan man
får meget ud af lidt.
Renoveringer hele vejen rundt
Værelserne er blevet malet, de 90’ervenlige koboltblå gardiner er blevet skiftet ud med stilrene rullegardiner, og så har udearealerne fået en overhaling af effektive medarbejdere, der til sammen har brugt mere end 200 timer.
Køkkenet i vandrerhjemmet er blevet renoveret, for det skal være omdrejningspunkt for både vandrerhjemmets gæster, sportsudøvere i den nye Stevnshal og for stevnsboere, som gerne vil have nem aftensmad eller lækker frokost.
Cafeteriet ’Oasen’ i den nye Stevnshal er en del af den samlede forpagtningsaftale. Her vil man kunne købe pølser og pommes frites, burgere og salater, hvoraf en del bliver forberedt i køkkenet på vandrerhjemmet, mens pølser og pommes frites kan tilberedes i anretterkøkkenet i cafeteriet.
Sammen med forpagtningen af Oasen hører et stort mødelokale
med plads til 150 siddende gæster. I weekender og helligdage kan vandrerhjemmet være ramme om runde fødselsdage, konfirmationer og andre livsbegivenheder, og hertil skal maden laves i køkkenet på vandrerhjemmet. I spisesalen og udestuen kan der sidde 50 gæster, mens der i skolestuen kan sidde 25.
Der er plads til op til tre selskaber ad gangen, og de nye forpagtere er allerede gået i gang med at vænne selskabskunderne til, at man ikke får det hele for sig selv, når man er et selskab på 20 gæster.
Endelig har de nye forpagtere fået øje på, at der for øjeblikket ikke er en dedikeret cateringvirksomhed i Store Heddinge, som tilbyder mad ud af huset i den prisvenlige kategori. Bestillinger vil kunne hentes ved indgangen til Danhostel Stevns, f.eks. smørrebrød, sandwich eller dagens ret.
Familien hjælper til
Mens rengøringsvirksomhedens opgaver blev løst hos kunder og
fra et kontor ude i byen, vil stort set alle opgaver i Danhostel Stevns og Oasen foregå på vandrerhjemmet.
Anders og Tinas to børn kan gå fra skolen og ’hjem’ på vandrerhjemmet, hvor de kan få lov at lave lektier, hjælpe til eller lege.
Med friske blomster på bordene og nye billeder på væggene forsøger Anders og Tina at skabe den afgørende stemning for gæsternes oplevelse af stedet. Det er allerede nu tydeligt, hvordan familien har indtaget vandrerhjemmet og gjort det til deres eget. Børn, voksne og bedsteforældre går hjemmevant mellem hinanden og tager del i opgaven med at gøre klar til foråret – og hvem vil ikke gerne være gæst et sted, hvor man
er inviteret til at føle sig hjemme sammen med værtsfamilien?