Siden 1949 er der kommet damp op ad skorstenen ude på Bjælkerupvej. De Forende Dampvaskerier (DFD) Store Heddinge har gang i tromlerne, og med over 100 medarbejdere er det en af de største virksomheder i Stevns.

Dampvaskeriet er blevet specialiseret og arbejder i dag mest med restaurations, hotel og industribranchen, og planen er at de i fremtiden kun skal servicere de kunder, der er inden for disse brancher.

– Der var en gang, hvor kunderne i bogstavlig forstand stod i kø for at blive overflyttet til Store Heddinge Dampvaskeri på trods af, at DFD har 13 vaskerier over hele landet. Det skyldtes en meget høj service og kvalitet, som blev leveret af medarbejderne, fortæller Andreas Nyborg, Divisionschef.

Gennem de sidste fire år har Andreas Nyborg stået i spidsen for vaskeriet, og det har sat gang i en ny udvikling, hvor planen er at blive det bedste vaskeri i Danmark!

Kryptonit for vaskeriet

Det er ikke den nemmeste målsætning, Andreas Nyborg har sat sig. Vandafgiften i Stevns Kommune ligger blandt de højeste i hele Danmark og intet vaskeri uden vand.

– Det hjælper ikke på vores konkurrenceevne, for lige det med vandafledning er lokalt bestemt. Vi har en super virksomhed og koncept, men hvis der er noget, der kryptonit for et vaskeri, så er det desværre høje vandafledningsafgifter. Vi forsøger at klare det og udtænke nye måder, vi kan genbruge vandet på, forklarer Andreas Nyborg – det er vi nødt til.

Andreas ser det ikke kun som en udfordring, men har brugt det som en mulighed til at minimere Dampvaskeriets udledning af vand og vise et ekstra hensyn til miljøet. Så nu har vaskeriet opnået det nordiske miljømærke Svanen, som er et bevis for, at vaskeriet er blandt de mest miljøvenlige vaskerier i Danmark.

– Vi har investeret mange penge i at sparre på vandet, men vi kan jo ikke blive ved med at reducere vores forbrug, vi skal jo levere rent vasketøj, og det kræver rent vand. Det betyder, at vores konkurrenter kan gøre det billigere, når de får vandet til en tredjedel af prisen end os. Til gengæld henter vi noget igen grundet vores dygtige medarbejderes og en høj effektivitet, fortæller Andreas Nyborg

Det ligger dog en dæmper på udviklingsmulighederne hos vaskeriet, at de skal betale en højere afgift for at komme af med deres vand end konkurrenterne i andre kommuner. Hvis først vaskeriet får øget deres konkurrenceevne er der mulighed for at skabe op til 40 nye stillinger. Der er potentiale for en endnu stærkere virksomhed.

– Hvis der er noget, Kommunen kan gøre for at hjælpe os med at skabe flere arbejdspladser og få flere ordrer, så er det ved at kigge på vandafledningen. Jeg ved det kan lade sig gøre fra mange andre kommuner, også her på Sydsjælland, det kræver bare politisk velvilje til at ville have en stor virksomhed i kommunen. Potentialet er helt klart, at vi kan skabe en masse arbejdspladser, hvis vi gør det rigtigt, siger Andreas Nyborg.

Den ekstra service

Det ligger dybt forankret i kulturen hos Dampvaskeriet, at man er stolt over sin arbejdsplads og her sætter man service, kvalitet og leveringssikkerhed over alt andet, det er blevet en del af virksomhedens DNA.

– Vores medarbejdere bliver rigtig gode til at levere en høj kvalitet og tårnhøj leveringssikkerhed, 99,5 % i 2014. Der er mange af konkurrenterne, der er mere produktspecialiserede, men vi vil være gode til en branche, ikke alene eksperter i produkter som et lagen, en måtte, eller en kokkejakke. Vi skal sælge et koncept, udvikling og viden, og det er vi rigtig gode til her. Vi rådgiver bl.a. vores kunder i forhold til, hvad det er, de gerne vil signalere til deres kunder, hvordan de klæder deres medarbejdere rigtigt på, det kan vi hjælpe dem med. Vi er på forkant med udviklingen i branchen, og ikke kun hvad der sker inden for lagner, vi ser det store billede, kundens verden og branche, siger Andreas Nyborg.

Med kunder som Søllerød Kro, Kong Hans Kælder og Alberto K, er Dampvaskeriet da også med til at præge oplevelsen, du får som kunde på nogle af de største danske restauranter. Sover man på det femstjernede Marriott hotel eller på Radisson-hotellerne ligger man ligeledes i sengetøj fra vaskeriet og svøber sig i badekåben, købt, lejet, vasket og håndteret på vaskeriet.

Faktisk er der ingen andre vaskerier i Danmark, der leverer til lige så mange 5-stjernede hoteller som Dampvaskeriet i Store Heddinge.

Væk fra skolevejen

Når man skal besøge DFD i Store Heddinge, foregår det via en skolevej. Andreas Nyborg mener ikke, at det er en holdbar situation og vil gerne have vaskeriets lastbiler ind på egen grund for at skabe en sikrere skolevej for områdets børn.

Dampvaskeriet ligger midt i et villakvarter og har mange naboer som måske ikke synes, det er den kønneste eller mest stille nabo. Derfor vil Andreas Nyborg gerne lukke virksomheden mere af, så naboer ikke behøver at se på vasketøj og lastbiler dagen lang.

– Vi vil gerne hjælpe ved at få lastbilerne ind på vores egen grund for at tage noget af støjen og skabe tryghed i området. Vi vil gerne bruge de ekstra millioner, der skal til, for vi tror på, at det er med til at fremtidssikre virksomheden. Får vi lov til at ramme virksomheden ind, skal vi ikke længere ligge og køre på de små veje, mener Andreas Nyborg.

En hjælpende hånd

DFD Store Heddinge ser det også som en del af deres arbejde at støtte op om lokalsamfundet. Det sker på mange måder, også økonomisk, men en af dem er gennem støtte til fritidsaktiviteter og ved at bidrage til at give de unge en arbejdsprøvning eller en uddannelse.

– Vi har bl.a. fire kontorelever på kontoret og en elev i vores tekniske afdeling, hvor flere af dem er fra nærområdet, som vi hjælper med at få en uddannelse. Vi har rigtig mange, der enten bor her eller nu er flyttet hertil. Vi bruger ofte flere af de lokale håndværkere, så det er ikke bare det, at man har nogle lokale ansatte, men også at man bidrager indirekte til lokalsamfundet, køber brød hos bageren, får frugten fra det lokale supermarked osv. Det er af afgørende vigtighed for fremtiden i lokalsamfundet at have virksomheder i kommunen mener Andreas Nyborg.

For Andreas Nyborg er det vigtigt at være med til at fastholde arbejdspladser på Stevns. For at det skal være attraktivt at bosætte sig på Stevns er man også nød til at sikre at der er nogle arbejdspladser som er interessante og kan udvikle sig, det kan Dampvaskeriet.