Natasja Justesen har et lille guldsmedeværksted i en længe af sin smukke gård vest for Frøslev, her reparerer og fremstiller hun smykker. Ofte kommer kunderne med gamle smykker, som de gerne vil have smeltet om til noget nyt og unikt

Vi stiller Guldsmed Natasja Justesen fem spørgsmål:

Guldsmed Natasja Justesen

Hvordan bruger du dit lokalområde, når du driver virksomhed?
Jeg har levet af kunder som er dels produktion og reparation. Nu er jeg begyndt at lukke op for at tage kunder ind.

Jeg er i en branche, som man normalt ikke skilter med. Nu har jeg fundet min niche og begynder at lukke lidt op. Hidtil har jeg fået nye kunder sådan fra mund til mund, og det har været
helt fint.

Jeg har også en lille udstilling, som jeg håber, jeg kan få vist frem gennem Åbne Atelierdøre. Det er ikke kunst i ordets egentlige forstand. Det er professionelt kunsthåndværk.

Hvordan påvirker implementeringen af krav til bæredygtige klimaløsninger den daglige drift af din virksomhed?
Jeg synes i den grad, at jeg har noget med bæredygtighed at gøre. Der kommer mange, der har arvet smykker, som jeg smelter om og laver nye af. Det er bæredygtigt.
At tage guld op af jorden er ikke særlig kønt og absolut ikke bæredygtigt, så der hjælper jeg lidt til på klimakontoen.

Sådan er det også med ædelstene fra de smykker, der bliver smeltet om. De kan omformes og sættes ind i nye smykker.
De nye smykker bliver solgt i æsker, som alle er lavet i genbrugsmaterialer – det samme er med mine poser. Det er genbrugsplastik.

Når jeg køber guld, køber jeg kun ”genbrugsguld” – dvs. omsmeltet guld af gamle smykker, som bliver solgt videre til nye guldbarrer.

Stevns Folkloremuseum

Hvordan gør du brug af digitalisering i virksomheden?
Jeg bruger sociale medier til at få nye kunder – der er mange, der henvender sig den vej, gennem Facebook og Instagram. De nye kunder kommer fra mange steder i landet, men mest fra Stevns. Det passer mig fint, for jeg vil helst have lokale stevnske kunder.

Hvordan har du oplevet udviklingen af erhvervslivet og erhvervsmiljøet i Stevns?
Jeg har haft min forretning i 8-9 år. På de knapt 10 år, kan jeg se, at der er sket en forandring. Det virker som om der sker en masse nye ting på Stevns. Som om folk har fået øjnene op for Stevns. Det er især efter at Stevns klint blev verdensarv at forandringerne begyndte at ske.

Det er som om kvaliteten af restauranter og spisesteder, har fået et hak opad. Også kultur og museer er i forandring: koldkrigsmuseet er fantastisk og jeg har store forventninger
til det nye Besøgscenter. Det virker som om, der bliver gjort noget godt for Stevns.

Hvad er næste skridt i udviklingen af din virksomhed?
Jeg skal have lavet en ny hjemmeside. Jeg håber, den vil give mine kunder mere tryghed. En hjemmeside giver en form for legitimitet, når man kan se, at min forretning eksisterer fysisk og at man kan komme og besøge den. Når man har en virksomhed som min, skal kunder kunne føle sig trygge, når de handler hos mig. Det vil en hjemmeside gøre, der fortæller om mig, mit håndværk og min forretning,