Det var det råd, som to fremadstormende, unge, højtuddannede iværksættere gav til andre iværksættere, da de blev spurgt om deres bedste råd. Det og så ”Fake it till you make it”.

I midten af juni var Stevns Erhvervsråd med den nye ”LAG Udvikling Stevns” på Folkemøde 2015 på Bornholm. Fredag eftermiddag satte jeg mig ind i Akademikernes telt for at høre, at ”Fremtiden tilhører de unge iværksættere”. Og med det drive jeg så hos de to unge iværksættere på scenen, så er den titel i hvert fald ikke helt skudt forbi.

Folkemoede2015 (16)Jeg mødte arkitekten Anders Simonsen og CBS’eren Niclas Rønne, der tilsammen har skabt iværksættervirksomheden ”Normadisk af Natur”, der udvikler og sælger platformsarkitektur. Med deres unikke moduler skaber de mobile byrum til ophold og aktiviteter – crossfit, skating, boldspil, leg eller bare afslapning.

Det store momentum for deres virksomhedsopstart kom, da de kastede deres idéer, tanker og tegninger ind i idékonkurrencer og ud på markedet. Det skaber ikke værdi at sidde og finpudse på sin idé og sit produkt i det uendelige. Det er når produktet rammer markedet og kunderne, at produktet endeligt skabes og udvikles. Rådet til andre er altså: få det ud på markedet og lyt til kundernes oplevelser og tilbagemeldinger -”fucking ship it!” (få det afsted).

Det er der, du bliver klar over, hvordan dit produkt skaber værdi.

Den innovative udviklingsproces og produktudviklingen er en kontinuerlig proces, og her er kundeinddragelsen afgørende. Derfor også det andet gode råd til andre iværksættere; ”Fake it till you make it”. Når kunden efterspørger noget, så nikker du og siger, at det kan du godt klare, eller at det kan godt udvikles, og så går du hjem og finder ud af hvordan. Hvis ikke din organisation kan klare den udviklingsproces, så har du ikke de rigtige ressourcer i den. Her er samarbejdet mellem arkitekten og CBS’eren stærkt. De forskellige kompetencer går op i en højere enhed. Partnerskabet virker og bringer virksomheden fremad.

Det var en ret intens og meget inspirerende halv time i selskab med to fantastiske repræsentanter for den nye iværksættergeneration. Nu drømmer jeg om et iværksætterhus og udviklingsmiljø for unge iværksættere i Stevns, og jeg drømmer om et LAG-projekt, der skaber mobile byrum i Store Heddinge (og/eller andre stevnske byer).

/Thomas Christensen, Erhvervschef for Stevns Erhvervsråd fra Folkemødet 2015.