Magleby og Klippinge har været en del af LAG-projektet Landsbyernes naturlige fortræffeligheder. Det har været medvirkende til, at landsbyerne har fået 500.000 kr. fra Nordea Fonden til at udvikle pladsen foran forsamlingshuset i Magleby. En søndag mødtes beboerne for at give deres bud på, hvordan pengene bruges bedst
Forsamlingshuset i Magleby ligner et hvilket som helst forsamlingshus i en hvilken som helst lille landsby i landet. En lille hvid bygning, som i ikke-Corona-tider liver op i weekenderne med sang, musik og dans. Det er slet ikke unormalt, at der dufter af tarteletter og helstegt pattegris.
Til hverdag er sagen dog en anden. Det ville beboerne gøre noget ved, og det gjorde de. I efteråret 2019 mødtes de i forsamlingshuset og satte sig sammen i grupper for at finde ud af, hvordan de kunne lave om på det.
Med sig havde de konsulent Eva Rose Waldorff fra Stevns erhvervsråd, konsulent Rasmus Visby fra visby.dk, en konsulent fra Region Sjælland og en masse engagerede beboere. Sammen fik de strikket et forslag sammen, som førte til en række ansøgninger på fonde og LAG-midler (lokale aktionsgrupper).
I efteråret fik de svaret de havde ventet på. Der var kommet 500.000 kroner fra Nordea-fonden til forskønnelse af området omkring forsamlingshuset: Der var blevet givet grønt lys til at etablere et lille bytorv med beplantning og hygge akkurat, som de havde drømt om.
Louise Halkjær Pedersen er bestyrelsesmedlem i forsamlingshuset. Hun er også arkitekt i Stevns kommune og har på frivillig basis stået bag de grundtegninger til det nye landsbytorv, som blev en del af ansøgningsmaterialet:
”Når man er arkitekt, er man det også i fritiden, når man laver have og stier og når man arbejder frivilligt for forsamlingshuset.”
Frivillige er nøglen bag succes
Det er de frivillige, som løfter og bærer projekterne frem. Visioner, engagement og den frivillige arbejdskraft. Så organisationen omkring forsamlingshuset garderede sig med den lokale kræmmer, Lars Pedersen, og fik stablet en loppesøndag sammen. Her var også en stand hvor interesserede kunne komme med gode ideer til, hvordan de 500.000 kroner skulle bruges.
Bandet, De Halvgamle, atten tilmeldte stande samt forsamlingshuset egen cafe, fik omdannet pladsen omkring forsamlingshuset til et kræmmermarked med det som hører til, på nær ægte lopper og hestehandlere.
Lars Pedersen, hovedkræmmer og arrangør af loppemarkedet i Magleby siger:” det er jo helt fantastisk. Sidste år arrangerede vi det samme, der var kun fire stande. Så med de atten stande i dag, kunne man ikke ønske sig det bedre. Og vejret er jo også helt fantastisk.”
Nu her, to år og en pandemi senere, kan planerne endelig blive ført ud i livet. Beboerne fra de to samarbejdende landsbyer, Magleby og Klippinge, står i kø ved bordet for at give deres besyv med, hvad der skal til for at netop de ville bruge det nye åndehul omkring forsamlingshuset. Nogle ideer er gode, andre er, mildt sagt, urealiserbare:
”Der var et par børn, der ønskede et shoppingscenter alla Fields. Det er selvfølgelig noget de savner, men selvfølgelig ikke noget, der kan lade sig gøre herude,” siger Louise Halkjær Pedersen med et smil.
Folk vil gerne sidde og samles
Til gengæld er der masser ideer om fitnessmaskiner, legeredskaber og gennemgående for de fleste ideer er siddepladser som borde/bænke sæt og bål sted, så folk kan bruge torvet som landsbyens samlingssted, som torvene i historisk forstand altid har været.
Interessen for lokalsamfundet er stor her i Magleby. Når der kommer konkrete ting ud af det hårde arbejde og ikke mindst 500.000 kroner som gør at ideerne kan føres ud i livet, så stiger engagementet i takt. Blandt en af de interesserede, var en beboer, der havde boet vis a vis forsamlingshuset i 12 år og først nu, var han interesseret i at give en hånd med. Ikke kun fordi forsamlingshuset var hans nærmeste nabo, men fordi han kunne se, at andre omkring i byen også viste interesse.
”Det var tydeligt, at folk virkelig trængte til at komme ud og vejret var jo absolut med os. Det var til at se på de mange fremmødte,” fortæller Louise Halkjær Pedersen. Hun vurderer, at der i hvert fald var 30 interesserede forbi i løbet af dagen, der let kunne bruge 500.000 kroner til fælles projekter:
”Der var virkelig god opbakning på en dag som denne.”
Tv2øst kom forbi
I forbindelse med ansøgningsprocessen havde landsbyen ønsket, at der blev skabt presseopmærksomhed omkring deres projekter. I samarbejde med Stevns erhvervsråd kom Tv2øst forbi med kamera og drone for netop at gøre det. Landsbysamarbejde på niveau som Magleby og Klippinge har vist, sammen med 500.000 kroner, var for TV2Øst en virkelig god historie.
Tv kameraets linse var zoomet ind på lopper, de frivillige, god stemning og ”De Halvgamle”, spillemændene som halvt sang og halvt nynnede klassikere som: kald det kærlighed, himmelhunden og jeg ved en lærkerede. Det blev en god lille historie, der rummede det landsbyens frivillige ville have frem: At der er mange engagerede i landsbyen, der ønsker at realisere et åndehul omkring forsamlingshuset og at de ønsker at arbejde for det.
Louise Halkjær Pedersen er lettet efter søndagens arrangement og det overraskende besøg fra Tv2Øst:
”Det er vigtigt for et projekt som vores, at der kommer pressedækning. På dagen linkede vi også på forsamlingshusets facebookside. Det gjorde, at adskillige lokale politikere har fået øjnene op for, at vi gør en kæmpe indsats herude i Magleby og Klippinge.”