På Rødvig Skibs- og Bådebyggeri har Jens Rolighed ansat Noah (Nawwaf) Kahled Barazi, der kommer fra Syrien – og det har Jens bestemt ikke fortrudt. Noah er altid i godt humør, grundig i sit arbejde og har viljen til at blive en del af det danske arbejdsmarked.
Noah bor i Store Heddinge sammen med kone og barn. Han har været i Danmark i 16 måneder, hvoraf han har arbejdet 8 måneder hos Siemens Wind Power på Rødvig Havn. De sidste 3 måneder har han arbejdet for Jens Rolighed på Rødvig Skibs- og Bådebyggeri.
– Det var lidt af en tilfældig panikløsning, fortæller Jens, der ved påske stod og manglede arbejdskraft, da han så i avisen, at en mand, som han engang havde givet et lift fra Rødvig til Store Heddinge, stod uden arbejde.
– Så tænkte jeg bare: Ham har jeg snakket med – og vi havde virkelig brug for flere hænder, fortæller Jens, der hurtigt fik kontakt til Noah og aftalt, at han skulle starte førstkommende mandag.
Hvor der er vilje, er der en vej
Rødvig Skibs- og Bådebyggeri har gennem tiden haft flere unge mænd i praktik og i lære, men de erfarede hurtigt, at det var noget helt andet at have Noah.
– Noah vil arbejde, og der er vilje bag det. Han er der hver dag, hvis han er syg, siger han det – det er en fornøjelse. Man får en god medarbejder, der virkelig vil arbejde, fortæller Jens, der fortæller, at Noah er langt mere grundig i sit arbejde, han er punktlig og altid i godt humør.
Noah har de sidste 9 måneder modtaget danskundervisning, og på sin arbejdsplads snakker han helst dansk.
– Hvis man er doven, så snakker man engelsk med ham. Jeg er blevet bedre til dansk, fordi man bliver nødt til at forklare sig, bruge andre gloser, og så får man mange spørgsmål om sproget, fortæller Hans Ladegaard, der også arbejder på værftet og har brugt meget tid på at lære Noah dansk ved at tegne og fortælle.
– Nogle gange er det bøvlet, men han har vilje til at lære. Her den anden dag forklarede jeg lige hurtigt på engelsk, hvad Noah skulle. Noah nåede knap nok at gå ud af døren, før han på pæredansk fortalte, hvad jeg havde sagt til ham – og så er det jo sjovt at lære fra sig, fortæller Hans grinende.
Pligt eller praktisk
Både Per og hans medarbejdere er glade for Noah. Hans gode humør smitter af, og han er dygtig til sit arbejde. Derudover har flygtningene brug for hjælp til at komme ud på arbejdsmarkedet.
– Det er nogle mennesker, der skal hjælpes i gang. Det er vel også en borgerpligt som virksomhedsejer at hjælpe flygtningene. Noget at det vigtigste og sværeste er jo at få et netværk – og det kan et arbejde hjælpe på, mener Hans, der også mener, at man får meget ud af at ansætte flygtninge: Man skal huske, at mange flygtninge har gode uddannelser, så på den måde kan man sige, at man får meget for pengene, mener Hans.
Få flygtninge i arbejde
De fleste flygtninge starter i praktik og løntilskud som en indgang til det danske arbejdsmarked. Frivilligorganisationen Flygtningejob Stevns har kontakt med mange flygtninge fra kommunen, der ønsker at komme i arbejde, og har allerede bragt flere flygtninge og virksomheder sammen. Du kan kontakte Flygtningejob Stevns på tlf. 40 13 70 90 eller carlpeterlauridsen@gmail.com.
Er du interesseret i at vide mere om mulighederne for at få flygtninge i din virksomhed, inviterer Flygtningejob Stevns i samarbejde med Stevns Erhvervsråd til gratis informationsmøde torsdag den 2. juni kl. 18-19 i Tinghuset i Store Heddinge.
Du kan tilmelde dig arrangementet gratis på billetto.dk/flygtningejob-stevns eller via kommunikationskonsulent Andrea Marchsteiner andrea@stevnserhvervsraad.dk, tlf. 24 76 40 01.