For Kenneth René Bertelsen blev et praktikforløb hos Hellested Cykelforretning vejen ud flere års kontanthjælp og startskuddet på en ny uddannelse. For indehaver, Jan Jørgensen, har hjælpen været kærkommen i en travl tid.

Tredje gang er lykkens gang i eventyr – og i Hellested cykelforretning. Indehaver Jan Jørgensen var efter to dårlige oplevelser med praktikanter ved at opgive, da en ung mand med et engagement lige så stort som hans smil, bankede på døren og spurgte efter en praktikplads.

– Da Kenneth kom her, tror jeg bare, at hjertet løb af med mig, og så fik han chancen. De to andre fik også en chance, men Kenneth har virkelig grebet den, og det er fedt at se, hvordan han vokser med opgaven, fortæller Jan Jørgensen.

Kenneth René Bertelsen kommer fra flere år på kontanthjælp og aktivering, som ikke førte ham videre, indtil han flyttede til Stevns Kommune og blev en del af et særligt TVP-program, som skal hjælpe unge på kontanthjælp tættere på arbejdsmarkedet. Det sker bl.a. ved at tilknytte en borgerkonsulent, som både fungerer som mentor, virksomhedskonsulent og sagsbehandler og som gennem en tæt relation støtter og motiverer borgeren i at komme tættere på selvforsørgelse.

– Dengang jeg var på kontanthjælp, havde jeg ingen idé om, hvad jeg ville. Så kom jeg på det her forløb i Stevns Kommune, hvor jeg fandt ud af, at jeg gerne ville prøve noget med cykler, for det har jeg rodet med en gang imellem som hobby. Jeg er helt sikker på, at hvis jeg ikke havde været på det forløb, var jeg aldrig havnet her, så jeg har været rigtig glad for det, fortæller Kenneth.

Er startet på uddannelse

Det er snart 5 måneder siden, Kenneth startede i praktik i cykelforretningen, hvor han nyder at gå og skrue på cyklerne. Med en fin forståelse for mekanikken og en stor lyst til at udvikle sig, er Kenneth efterhånden blevet god nok til at kunne klare de mindre reparationer på egen hånd.

– Jeg har lært rigtig meget. Jan har været den helt rigtige læremester for mig, og han har også været meget forstående, for jeg har jo haft det svært med at komme i gang og få overblik og ro i hovedet, og der har han været rigtig god til at sige tingene stille og roligt og give mig plads og støtte, fortæller Kenneth.

Han er blevet så glad for arbejdet med cyklerne, at han efter tre måneders praktik er gået i gang med en toårig erhvervsgrunduddannelse med læreplads i Hellested Cykelforretning, og på sigt drømmer han om at tage den fireårige hoved-uddannelse som cykelmekaniker.

kenneth-rene-bertelsen-hellested-cykelforretning

Kenneth René Bertelsen har efter praktikforløbet fået læreplads i Hellested cykelforretning.

Livsglæde og mere frihed

Hellested Cykelforretning er ikke en helt traditionel cykelforretning. Jan driver foruden to cykelforretninger i Hellested og Faxe også webshoppen, www.Sportskompagniet.dk, med tøj og udstyr til løb, cykling, svømning og triatlon, de forhandler store brands som Fusion, Craft, Trek, Bontrager og Giordana m.m., som også sælges i forretningen i Hellested. De har mange aftaler med klubber rundt i hele landet hvor de er leverandør af tøj og udstyr med og uden tryk. Desuden tilbyder han også renovering af batterier til elcykler, det sker i butikken eller via www.batterieksperterne.dk

– Jeg lærer jo meget andet end bare cykler. Jeg lærer jo også lidt om at styre en forretning, ekspedere kunder, tale i telefon, og i denne her butik er der også sportsbutikken, og den skal jeg også læres op i, og det synes jeg er pissefedt, så det ikke er så ensartet og kedeligt, fortæller Kenneth.

Med to cykelforretninger og 2 webshops, med mange ordrer som skal ekspederes, har Jan nok at se til – ikke mindst under corona-epedemien, hvor interessen for at cykle er eksploderet, og forretningen er vækstet med 30-40 procent. Jan forventer også at gå et travlt forår i møde, når cyklisterne igen skal ud på landevejene, så han er glad for, at han kommer til at have et par ekstra hænder i butikken.

– Det betyder også meget for mig, at Kenneth er her. Og jo bedre han bliver, jo mere tid får jeg til at udvikle forretningerne. Det er også planen, at han ind i mellem om lørdagen selv kan passe butikken. Så det kommer til at give mig noget frihed, og for mig er det også en del af planen, fortæller Jan.

Glæden over det gode samarbejde er gensidig, og det har vendt op og ned på Kenneths hverdag, at Jan gav ham en chance:

– Inden jeg havde det her, kunne dagene godt blive ret lange og kedelige og triste. Det, at jeg er kommet her, har gjort, at jeg har fået livsglæden igen, at jeg har fået noget at stå op til, energi, positivitet og overskud. Det har betydet alt, slutter Kenneth med et stort smil, inden han bøjer sig over den mountainbike, han er i gang med at skrue på.

 

 

FAKTA

Det Tværfaglige Velfærdsprogram (TVP) har rod i den nationale dagsorden med helhedsorienterede indsatser, der kan løfte udsatte borgere og familier yderligere – både til gavn for borgerne selv og den samlede velfærdsøkonomi. I Stevns Kommune er TVP et program på tværs af de tre centre: Børn & Læring, Sundhed & Omsorg samt Arbejdsmarked.

I TVP-indsatsen får borgerne en borgerkonsulent som har myndighed på de forskellige områder i kommunen, og er via den tværfaglige helhedsorientering én indgang og indsats.

 

 

 

Kontakter for mere info:

Jan Jørgensen, indehaver af Hellested Cykelforretning: Tlf. 81550030 – info@sportskompagniet.dk.

David Kirkegaard Jespersen, Afdelingsleder for arbejdsmarked: Tlf. 20220928 – davidjes@stevns.dk.