Tømrervirksomheden Kernebyg er én af de virksomheder på Stevns, der klarer sig rigtig godt. På syv år, er den  vokset til 10 ansatte: syv svende og tre lærlinge. I 2022  blev de Årets Virksomhed i Stevns og for få måneder  siden modtog de også en kåring som Børsens gazelle- virksomhed. Patrick Nielsen er stolt af det virksomheden  har opnået – ikke kun ham, men dem alle sammen, for  medarbejderne er en lige så stor del af succesen som han selv

”Medarbejderne kan mærke når det går godt i firmaet og  det betyder noget for motivationen på tværs. Så min  opgave er at give folkene noget at lave og deres opgave er at udføre den, så vi kan aflevere et godt og tilfredsstillende  slutprodukt til kunden,” siger Patrick.

Lokalt arbejde og bæredygtigt byggeri

Patrick er god til at holde fokus på det, der vigtigt for  virksomheden; det handler om kerneværdier: lokalt  arbejde og bæredygtigt byggeri. De to ting, er med til at løfte virksomheden og definere arbejdskulturen og måden tingene bliver gjort på. Når Patrick taler om bæredygtigt og  miljørigtigt byggeri, så ved han, at det ikke er muligt  fuldstændigt.

”Når vi bygger, bruger vi jo materialer og de materialer skal  produceres, det kommer vi ikke uden om, men vi kan  se på, om vi kan finde materialer, der bruger færre ressourcer end dem vi bruger nu. Fx kræver det mindre  energi at producere gipsplader fra genbrugsmaterialer end  at producere gasbeton til at dække indvendige vægge i  et hus. Jeg undersøger hele tiden vores materialer for at finde de bedste løsninger, så jeg ved, hvad jeg tilbyder  kunderne,” fortæller Patrick.

Det er på samme måde vigtigt for Patrick at være en lokal  virksomhed og engagere sig i sit lokalområde. De ansatte i  Kernebyg bor lokalt i eller omkring Stevns og 80-90 % af arbejdet udføres også lokalt.

”Hvis jeg skal løse en opgave, jeg ikke kan klare selv, så ser  jeg først på, om der findes lokale virksomheder, som jeg  kan samarbejde med. Det plejer der at være, udfordringen har så været, at de også har haft travlt. Men det handler  ikke om velvilje eller mulighed for samarbejde, det handler  udelukkende om, at vi alle i bygge- og håndværksbranchen  har haft så utrolig travlt.

Medarbejdermangel

Som alle andre, har Patrick også udfordringer med at finde  de medarbejdere han skal bruge. Han ved også, at  han står overfor en stor beslutning med den størrelse hans  virksomhed har lige nu,

”Skal jeg vækste og blive flere, så får jeg brug for mere administrativt personale eller projektledere. Men før jeg  begynder på det, vil jeg godt være helt sikker på, hvad det  er jeg vil, hvilke opgaver der skal løses, om det er den  rigtige vej at gå og alt sådan noget. Jeg vil godt have styr på  detaljerne inden jeg kaster mig ud i den store vækst,”  fortæller Patrick.

”Når jeg ikke kan få de kvalificerede medarbejdere jeg  gerne vil have, så må jeg finde ud af at bruge de kompetencer jeg kan få kvalificerede folk til. Fx har jeg  netop ansat en jord- og betonmedarbejder til at arbejde  med fundamenter og støbning, som gør at jeg kan løse lidt  andre opgaver, end jeg kunne før.”

Medarbejderne kan mærke når det går godt i firmaet og  det betyder noget for motivationen på tværs. Så min  opgave er at give folkene noget at lave og deres opgave er  at udføre den, så vi kan aflevere et godt og tilfredsstillende slutprodukt til kunden

Patrick Nielsen

Egne projekter – et boligkvarter

Patrick har forskellige egne projekter kørende sideløbende med de opgaver, han udfører for kunderne.Lige nu, har han netop sat spaden i jorden på et stort projekt sammen med sin bror, René Kristensen, der har Stevns El-service. I udkanten af Store Heddinge, er de to gået i gang med at omdanne en bar mark til et boligkvarter med bæredygtige, moderne huse.

“I første omgang bygger vi ni rækkehuse til udlejning. Herefter virkeliggør vi resten af projektet efterhånden som det økonomiske grundlag er på plads. Der kommer til at være både enkelthuse og rækkehuse, nogle af dem bliver til udlejning og nogle sælger vi. Ud over de huse, vi selv bygger, er der også en række byggegrunde, hvor folk selv kan bygge – eller betale os for at gøre det,” fortæller Patrick.

Projektet har været undervejs i to år. Den lange opstart har været brugt på projektgodkendelser, arkæologiske undersøgelser, godkendelse af ny lokalplan og nøje udvælgelser af design og materialer.

“René og jeg har en hel del kompetencer “in house” og dem vil vi gerne primært gøre brug af, samtidig med, at vi ikke går på kompromis med kvalitet, bæredygtighed og økonomi. Husene bliver åbne, lyse, velisolerede og designet efter moderne standarder,” siger Patrick, der er meget glad og tilfreds med endelig at kunne komme i gang med projektet.