Selvom der ikke engang er gået et år, siden Patrick Kildentoft og Chris Nielsen startede som selvstændige ventilationsteknikere, har de fart på takket være hårdt arbejde og et godt makkerskab.

Sorte hænder og trætte øjne vidner om endnu en lang arbejdsdag for Patrick Kildentoft og Chris Nielsen, som arbejder som selvstændige ventilationsteknikere. De blev hver især momsregistrerede 1. april 2015, og kørte i første omgang ud som selvstændige ventilationsteknikere efter deres faste arbejde.

– Vi havde mange overvejelser om at starte op, for den økonomiske usikkerhed er ikke sjov, men det var også derfor, det var rart, at vi havde fra april til juni ved siden af arbejdet, så vi kunne se, om det egentlig kunne løbe rundt, fortæller Patrick.

Gennem en samarbejdspartner fik de mulighed for at få en masse arbejde, så derfor sagde de i juni deres faste job op og startede to enkeltmandsvirksomheder, indtil de havde sparet sammen til et kapitalindskud til det fælles selskab Kildentoft & Nielsen. For det har hele tiden været meningen, at de to kammerater ville starte sammen.

Chris og Patrick mødte hinanden i 2009 under deres uddannelsesforløb, og siden 2011 har de arbejdet i samme firma. Det var derfor også naturligt for dem at starte virksomhed sammen, og det har der vist sig at være mange fordele ved.

– Ulempen er selvfølgelig, at du er to om at bestemme, men samtidig er det jo også en fordel, fordi du har en at sparre med om beslutningerne, og når tempoet er højt, og man er lidt presset, er det rart, at man har en at støtte sig op af, som er i samme båd. Vi er jo mere sammen, end vi er med vores familier, fortæller Patrick. Det har samtidig også den fordel, at firmaet stadig kan tjene penge, selvom den ene er syg eller på ferie.

– Alle parforhold har selvfølgelig deres op og nedture, men det er ikke værre, end man kan vrisse lidt og så er man videre, siger Chris med et skævt smil.

Hårdt arbejde bag succesen

Ventilationsuddannelsen er stadig relativ lille i Danmark, og indtil for nylig fandtes den kun i Næstved. Men et voksende fokus på indeklima og nye krav til nybyggerier om ventilation har skabt et øget behov for ventilationsteknikere. Det mærker Chris og Patrick også, og de må ofte arbejde mellem 60 og 80 timer om ugen for at kunne følge med alle opgaverne, som tæller alle former for udsugning – fra badeværelsessug i nye lejlighedskomplekser til udsugning i restauranter og kemilokaler på DTU.

De mange arbejdstimer har ført til en vækst, som ikke er mange nystartede virksomheder forundt. I sidste kvartal af 2015 nåede virksomheden en omsætning på 530.000 kr., og i 2016 ser væksten kun ud til at fortsætte.

– Hårdt arbejde er det, der gør, at vi står her i dag, og så opbakning fra baglandet. Uden konerne derhjemme kunne det ikke lade sig gøre, fortæller Patrick. For hvis telefonen ringer, og der står en kunde, som er blevet brændt af af en anden håndværker, er de parate til at tage opgaven – også selvom det betyder aften eller natarbejde, og de sørger altid for at være færdige til den aftalte tid.

– Vi gør meget ud af at holde, hvad vi lover. Nu arbejder vi f.eks. på en sag, hvor vi har lovet at tingene er færdige til i overmorgen, og det resulterede i, at vi var på arbejde til kl 22 i går aftes og igen i dag, fortæller Chris.

Når der er stegeos i køkkenet eller fugten driver ned af badeværelsesfliserne, fordi ventilationen ikke virker, er den nemme løsning tit at åbne vinduet i stedet for at få en ventilationstekniker ud. Derfor er de fleste af Kildentoft & Nielsens kunder også erhvervskunder, fremfor privatpersoner. Tidligere har de fået de fleste af deres kunder ved at blive indlejet i andre ventilationsfirmaer, men de håber at kunne få nogle flere kunder selv, og vejen dertil går gennem mund-til-mund anbefalinger.

– Vi er meget overbeviste om, at det vi leverer er godt. Det er kvalitet, for der er jo ikke nogen, der anbefaler en, hvis man laver et lortearbejde, siger Patrick.

Chris og Patrick er begyndt at deltage i forskellige netværksmøder, og det har allerede kastet de første aftaler af sig.

– Vi håber, at vi gennem netværk kan begynde at få lidt kunder via mund-til-mund, for det tror jeg, at der er mere idé i end via reklamer, siger Chris.

Mere service

Når Chris og Patrick rykker ud til en opgave i dag, er det typisk for at montere et nyt anlæg, men de vil gerne kunne tilbyde deres kunder at servicere anlæggene, så de holder længere og bliver mere energirigtige.

– Men det kræver bare det rigtige værktøj, før vi kan løse de opgaver, og værktøjet koster omkring 20.000 kr., så det er dyre instrumenter, vi skal have, før vi kan lave de ting, fortæller Patrick.

Derfor bruger de det næste år på at opbygge kapital til at kunne købe værktøjet, og på sigt håber de også, at de kan få råd til at ansætte en ekstra mand, så de kan få lettet arbejdspresset lidt. De prøver allerede nu på at få et samarbejde i stand med Stevns Kommune om at få et ungt menneske ud i praktik.

– I løbet af fire til seks uger kan du lynhurtigt se om denne her person kan blive til noget, og om hænderne er skruet rigtigt på, og hvis vi kan få en ung væk fra en skidt levestil, vil vi gerne hjælpe med det, fortæller Chris.

Det er blevet sjovt at gå på arbejde

Selvom virksomheden er kommet bedre fra start, end Chris og Patrick havde turdet håbe på, har det selvfølgelig ikke været uden udfordringer. For ud over lange arbejdsdage, er der en masse ting, man skal tage stilling til og sætte sig ind i som selvstændig. Derfor har de været glade for den hjælp, de har fået af Stevns Erhvervsråds iværksætterkonsulent, Jesper yde Knudsen.

– Det er meget rart at have en, vi kan ringe til og som tager sig tid til at hjælpe os. Det er lige meget, hvad du spørger om. Hvis han ikke ved det, når man ringer, så sørger han for at finde ud af det og ringer tilbage ti minutter efter. Så vi har hentet rigtig meget hjælp, lyder det fra Chris.

Men på trods af de udfordringer, der følger med at starte virksomhed, har Chris og Patrick ikke fortrudt, at de tog springet.

– Efter vi er blevet selvstændige, er det blevet sjovt at gå på arbejde, fordi vi arbejder for os selv, lyder det samstemmende fra Patrick og Chris.

Du kan læse mere om Kildentoft & Nielsen på www.linkedin.com/company/kildentoft-&-nielsen-aps?trk=top_nav_home eller følge dem på Facebook på www.facebook.com/kildentoftognielsen/.