I en tid hvor andre snedkervirksomheder må lukke, oplever firmaet Aksel V. Nielsen vækst, fordi de har satset på at bruge moderne snedkerteknologi til at lave specialfremstillede produkter i høj kvalitet.

På en blind villavej i Hårlev, ligger en af Stevns ældste virksomheder “FA. Aksel V. Nielsen” – i daglig tale “Aksel V”. Snedkervirksomheden blev startet 10. Maj 1911 af Niels V. Nielsen og har navn efter hans søn Aksel. I dag er det fjerde generation – Lars Rithz Nielsen – der sidder ved roret i firmaet sammen med far Kaj Rithz Nielsen og deres fire medarbejdere.

I en tid, hvor mange andre danske snedkervirksomheder må lukke, har Aksel V oplevet en stabil vækst med en årlig omsætning på 5-6 millioner, og det skyldes i høj grad, at virksomheden har satset på den nyeste teknologi. For selvom virksomheden har eksisteret i mere end hundrede år, er den ikke begrænset af gamle traditioner. Tværtimod er virksomheden præget af værdier, som handler om at følge med tiden og være åben for forandringer. Firmaets grundlægger var selv foregangsmand i forhold til at bruge maskiner, og i dag er virksomheden stadig i front, når det gælder moderne snedkerteknologi.

Bag hovedhusets gule mursten står den nyeste teknologi inden for træbearbejdning i form af flere CNC (computerstyrede) maskiner bl.a. en stor CNC fræser, der med stor præcision kan skabe det træprodukt, som Lars tegner i det avancerede IT-system. Maskinen kan på få minutter forvandle et rå-emne til en færdig bordplade– en proces som tidligere ville have taget flere timer.

– At være snedker i dag er ikke bare en, der står og hakker med et stemmejern, det er en, som også er teknisk faglig og fortrolig med EDB, tegninger og konstruktioner, forklarer Lars.

Med den nye teknologi og medarbejdernes store erfaring og faglighed, er der næsten ingen grænser for, hvilke produkter, de kan lave hos Aksel V både i træ, laminat, finer, komposit og sågar plastic.

– I princippet, er det lige meget, hvad vi laver, bare vi laver noget, fortæller Lars. For i firmaet ser de alle opgaver som spændende udfordringer og viser stolt deres mange forskellige produkter frem – lige fra kontorbordplader og buede skrankesystemer til børnemøbler og indretning til politiets fotovogne. Kunderne tæller både virksomheder, det offentlige og privatpersoner fra ind og udland, og snedkeriets produkter findes så langt væk som Dubai og Australien.

Individuelle løsninger i høj kvalitet

Lars og Kaj gør ikke noget særligt for at markedsføre firmaet – kunderne kommer via netværk og mund-til mund. Når nogen skal bruge et specialfremstillet træprodukt, får de ofte beskeden; ”prøv hos Aksel V”.

Firmaet er kendt for deres individuelle løsninger i høj kvalitet. Netop kvaliteten ligger Lars og Kaj meget på sinde, og derfor kører de og deres medarbejdere ofte ud og monterer produkterne, så de kan stå inde for det færdige resultat. Skulle det ske, at et produkt skal ændres eller laves igen, har de har allerede tegningen liggende på computeren og kan inden for kort tid lave en ny version i CNC fræseren.

– Der er jo ikke nogen i dagens Danmark, der vil vente lang tid på et produkt. Hvis du ikke kan få det i den ene butik, så går du videre til den anden. Det gælder også i vores branche, så hvis du ikke er hurtig, vælger folk en anden leverandør, forklarer Lars.

Flytning er næste skridt

Selvom det går godt i Aksel V, hviler Lars og Kaj ikke på laurbærerne, og de går allerede med planer om at investere i den næste maskine – en endnu større CNC-fræser, der kan fræse på en akse mere. Den er for stor til at være i de nuværende lokaler i Hårlev, så derfor er næste skridt for virksomheden at flytte, for der er ikke plads til at udvide bygningen, der er omringet af villaer.

– I og med, at vi har kunder over hele landet, er det egentlig lige meget, hvor vi ligger, men nu bor vi her og har familie og venner her, så vi vil da foretrække at blive i kommunen, hvis der er en passende ejendom, vi kan få til en fornuftig pris, fortæller Lars, der dog også er åben for andre steder, hvis den rette ejendom viser sig.

En placering i kommunen tæt på Hårlev vil dog gøre det muligt at pleje Lars og Kajs fælles interesse; De er deltidsbrandmænd på Hårlev brandstation – en tradition der stammer helt tilbage fra Niels V. Nielsens tid, hvor han kørte brandsprøjten på sin hestevogn.

En stor snedkerfamilie

Lars og Kaj kommer fra en stor snedkerfamilie med 13 familiemedlemmer inden for faget, men i dagens Danmarks er det langt fra givet, at den yngste generation går i forældrenes fodspor. For Lars har det været den helt rigtige vej at gå. Han har altid interesseret sig for snedkerfaget, siden han som 12-årig blev arbejdsdreng på værkstedet.

– Det er en spændende branche, der hele tiden udvikler sig i forhold til materialer og nye muligheder for at forme og bukke materialer til specielle design løsninger. Og så er det jo en passion og en livsstil at arbejde med et levende materiale og skabe noget i en god kvalitet, som kan glæde andre, fortæller Lars.

Derfor tog Lars en uddannelse som maskinsnedker og efter et par år, hvor han søgte udfordringer i andre virksomheder, vendte han tilbage til familiefirmaet i 2007 for at overtage ledelsen. En af de ting, Lars har været ansvarlig for at indføre i virksomheden, er de nye maskiner, og de seneste års overskud er bl.a. blevet investeret i en CNC kantlimer med tilhørende fuldautomatisk sugesystem.

– Jeg er jo en årgang, der ikke magter det der CNC, og havde jeg ikke Lars, havde vi også været en af de virksomheder, der lukkede, fortæller Kaj.

Generationsskiftet forløber uden de store gnidninger, for i Aksel V er der tradition for at lade den næste generation komme til.

– Den ældre generation, både mig og min far, har været åbne overfor de nye idéer. Vi skal acceptere, at den nye generation kommer til, fortæller Kaj.

De stærke værdier i virksomheden, der er bygget op gennem generationer, er måske netop grunden til, at Aksel V efter 104 år stadig er et solidt firma i vækst.

Du kan læse mere om Fa. Aksel V. Nielsen på www.aksel-v.dk.