På Bækkemosevej finder man gårdbutikken Flowers By Ida, som blomsterdekoratør Ida Berg står bag. Virksomheden er kendt langt ud over Stevns’ grænser på grund af Idas evne til at binde blomster, som rammer modtagerens personlighed, samtidig med at kursister kommer fra det halve Sjælland for at deltage, når hun underviser i blomsterdesign.

Et velduftende farvetæppe af fresier, roser, pæoner, hortensia og mange andre blomster breder sig langs væggene i blomsterdekortør Ida Bergs hyggelige gårdbutik, Flowers By Ida, hvor kunderne både kan købe buketter, brugskunst, hånddyppede lys, chokolade m.v.

Med en placering på Bækkemosevej, mellem Varpelev og Taastrup i Stevns, er Flowers By Ida ikke ligefrem en strøgbutik, men butikken er alligevel yderst populær med bestillinger, som kommer langvejs fra. Det skyldes ikke mindst Idas evne til at lave de lidt mere specielle og personlige binderier.

flowers-by-ida-begravelsesdekoration-traktor

En begravelsesdekoration til traktorelskeren.

– Jeg sælger ikke bare blomster, jeg sælger glæde og kærlighed og personlige oplevelser. Det er vigtigt for mig, at mine blomster fortæller, hvem modtageren er. Det er lige meget, om det er til begravelser eller bryllupsudsmykning eller til en fødselsdag. Jeg elsker det personlige, fortæller Ida, som især er kendt for sine lidt anderledes begravelsesdekorationer.

– Hvis der f.eks. er tale om en begravelse af et barn, kan jeg finde på at lave et tog eller en flyvemaskine. Det handler meget om at møde folk, der hvor de er. Jeg behøver ikke så mange ord om personen, så er jeg hurtig til at danne mig billeder af, hvad det er, vi skal have, for at man får afspejlet personen rigtigt, fortæller Ida.

20 år med blomster

Selvom det kun er tre år siden, at Ida slog dørene op til Flowers By ida, har hun mange års erfaring med blomster bag sig. Som teenager havde hun et fritidsjob i blomsterafdelingen i et supermarked, og allerede som 15-16årig vidste hun, at hun ville være selvstændig blomsterdekoratør.

– Jeg kan godt lide at skabe noget smukt. Når jeg står og kigger på en masse forskellige blomster, får jeg billeder til, hvad der vil være smukt sammen, og det er egentlig det, jeg godt kan lide. Det jeg brænder for, er at se glæden, når modtageren får mine buketter.

Allerede 14 dage efter Ida blev udlært, slog hun derfor dørene op til blomsterbutikken Askepot i Rengegade i Store Heddinge, som hun havde frem til 2010, hvor hun solgte butikken, inden hun skulle på barsel.

Efter tre år med forskellige freelancejob og undervisning på Roskilde Tekniske Skole, slog Ida i 2013 dørene op til Flowers By Ida, som ligger i den ene længe – den gamle kostald – på familiens gård. Ida mødte i starten en smule skepsis i forhold til placeringen af butikken – kunne kunderne finde butikken, og var de villige til at køre lidt længere for deres blomster? Takket være Idas store netværk, har det dog ikke været noget problem at få kunderne til at køre forbi gården, og mange af hendes kunder har hun haft i mange år – nogle helt tilbage fra hendes tid i supermarkedet, selvom det snart er 20 år siden.

– Der tror jeg, at netværk er rigtig vigtigt at bruge. Det er vigtigt at skabe relationer, især når man ser på, hvor jeg ligger. Man kommer ikke lige forbi, man skal vide, at jeg er her, men generelt vil mange af mine kunder gerne køre for at få de her unikke produkter, jeg kan tilbyde, fortæller Ida, som hele tiden får nye kunder takket være netværket, som spreder ordet om den dygtige dekoratør.

Kronprinsesse Mary med buket fra Flowers By Ida til Copenhagen Fashion Summit 2016

Kronprinsesse Mary med buket fra Flowers By Ida til Copenhagen Fashion Summit 2016

Det var også via netværket, at Ida d. 12. maj i år fik æren af at levere blomster til kronprinsesse Mary ved modetopmødet Copenhagen Fashion Summit, ligesom hun stod for dekorationer og blomster til prismodtagerne ved topmødet.

– Generelt får jeg flere og flere specialopgaver især via netværk. Det er nok min comfortzone, de her specialopgaver. Jeg kan godt lide at lave noget personligt, så det passer mig rigtig fint, at jeg har så mange af de her specielle ting, fortæller Ida, som f.eks. også leverer blomster til konferencecentre.

Inspirationen til de mange kreative binderier henter Ida gerne i naturen, som der er så rigeligt af rundt om gården.

– Det er også derfor jeg bor herude. Jeg plejer at sige, at det er balsam for sjælen. Nu her i går gik jeg gennem en masse æbletræer og så tænker jeg straks, det kunne være fedt, at lave en krans, udelukkende med æbleblomster på. Så tit er det de små detaljer der gør, at jeg finder inspiration, fortæller Ida.

Kursister langvejs fra

En af Idas forcer er hendes store faglighed, som hun deler ud af, når hun i den travleste tid underviser op til 80 elever om ugen i kunsten at binde blomster – både på egne kurser og i aftenskoleregi. Det var mens Ida i en periode var tilknyttet Roskilde Tekniske skole, at hun fandt ud af, at hun godt kunne lide at undervise, og at hun er god til at formidle sin viden. Et halvt år efter hun åbnede Flowers By Ida, begyndte hun derfor at tilbyde workshops og kurser – fra en inspirationsaften på et par timer, til deciderede kursusforløb fordelt over flere dage. I dag udgør undervisningen lige så stor en del af Idas forretning som gårdbutikken og bestillingsopgaverne.

– Jeg tror kombinationen med undervisningen og buketterne er rigtig god. Ved de andre opgaver i butikken f.eks. ved begravelser er man rigtig tit tidspresset, og det kan være en rigtig stor stressfaktor i vores erhverv. Jeg har ikke det her stresspres, når jeg underviser, og det er nok også en af grundende til, at jeg er blevet så bidt af det, og så er det jo enormt hyggeligt at være sammen med andre, der deler den samme passion, fortæller Ida.

Kursisterne kommer langvejs fra – Fra Præstø til Slagelse og Amager – for at deltage på holdene, og de tæller både børn på børneholdene og damer på 80-90 år. På holdene gennemgår Ida grundteknikkerne, og deltagerne stifter bekendtskab med begreber som ”farve- og formkontraster” og ”stikkeretning”. Så får deltagerne ikke mindst bundet en masse buketter og dekorationer under kyndig vejledning fra Ida.

Kurserne er gennem tiden blevet mere og mere populære, og når der er flest er der 6-8 hold om ugen. Derfor udvider Ida snart med et nyt 45m2 stort blomsterværksted, hvor der er god plads til elevernes kreative udfoldelser.

Det er dog ikke den eneste nyhed i virksomheden, da Flowers By Ida for nyligt fik en flot ny hjemmeside. Inden da var virksomhedens primære online tilstedeværelse på Facebook, hvor over 1700 mennesker følger med i Idas kreative univers. Med hjemmesiden er vejen banet for, at endnu flere får øjnene op for den succesfulde blomsterdekoratør fra Bækkemosevej.

Besøg den nye hjemmeside på www.flowersbyida.dk og følg med i Ida’s blomsterunivers på www.facebook.com/FlowersByIda