I pinsen åbnede Poul Ravnholdt fra Hellested med stor succes det nye spisested Helt i Fisk på Rødvig Havn. Her tilbyder han sine gæster en forrygende udsigt, spændende fiskeretter og lokal betjening.
Da Poul Ravnholdt nærmede sig de 60 år, måtte han erkende, at han burde tage hensyn til sit helbred, og skrue ned for arbejdsbyrden. Derfor valgte han, at han ikke skulle være selvstændig længere og solgte derfor sin virksomhed. Efterfølgende var han i en periode ansat som køkkenchef hos henholdsvis Konference & Hotel Klinten og Traktørstedet Højeruplund. Det viste sig dog hurtigt, at dette ikke var noget for ham.
– Efter at have levet som selvstændig i 30-33 år og været min egen herre, så fandt jeg ud af, at det andet, det egnede jeg mig slet ikke til. Det gik fint de første måneder, men så blev jeg rastløs, fortæller Poul, der var vant til at arbejde 12-16 timer dagligt som selvstændig.
Poul Ravnholdt har en masse erfaring i bagagen fra sine mange år i restaurationsbranchen. Han er uddannet kok fra Hotel d’Angleterre og har været køkkenchef flere forskellige steder, samt drevet restaurant i Skagen og endda været TV kok.
– Jeg solgte jo min daværende virksomhed, da jeg troede, at jeg havde løbet hornene af mig. Jeg gjorde det bare 5 år for tidligt – jeg har stadig for meget krudt i røven til at gå rundt derhjemme og klappe hestene, fortæller Poul, der i en alder af 61 år, har valgt at starte det nye spisested Helt i Fisk på Rødvig Havn.
Lokalt og autentisk
Helt i Fisk slog for første gang dørene op i pinsen. Det viste sig at være et godt tidspunkt, da pinsen bød på mange arrangementer på havnen i Rødvig, hvilket trak mange folk til området.
– Vi havde en forrygende pinse. Vi måtte desværre sige nej til 30-40 gæster hver aften, fordi vi ikke havde plads. Det er jo for mange et luksusproblem, men når man står der som restauratør, så er vi lidt kede af at se 300 kr. ryge på gulvet hver gang, fortæller Poul.
Det er i den store blå hal, der hører til Rødvig Skibs- og Bådebyggeri, at Helt i Fisk holder til. Den store hal er rustikt indrettet og dekoreret med gamle navneskilte fra skibe. Desuden er der en fantastisk udsigt over hele havnen.
– Jeg har jo også prøvet stilmæssigt at få spisestedet til at passe ind. Så har jeg set på hvad mine – ikke konkurrenter – men mine kollegaer rundt om tilbyder, for jeg skal ikke udkonkurrere hverken fiskemanden heroppe eller grillbaren, forklarer Poul, der forsøger at finde en niche, hvor han kan servere retter, der passer ind i det miljø, som spisestedet befinder sig i.
Placeringen hænger derfor også godt sammen med, at Poul serverer mange fiskeretter. Han er godt klar over, at ikke alle deler hans forkærlighed for fisk og skaldyr, men han har dog alligevel 50-70% fiskeretter på menuen. Det er dog også muligt at få andet kød end fisk i restauranten, og derfor kalder han også sin fiskebuffet for: Fiskebuffet – godt med kød på.
– Mit fokus er på at få havnen, huset, maden og servering til at passe sammen – så der ikke er nogle ting, der skriger langt væk, fortæller Poul, der går op i at indretningen passer til omgivelserne, og at de ansatte er lokale.
Det har vist sig at have flere fordele at ansætte ledige fra lokalområdet. De kender mange af de lokale gæster, der kommer i restauranten, og ved hvordan man skal tackle dem. Derudover mærker Poul også en glæde hos lokalbefolkningen, når de ser, at han giver arbejde til lokale.
– Nogle har jo gået ledig i et halvt, et helt eller halvandet år. De er jo også glade for at se, at der er kommet lokal arbejdskraft i arbejde, forklarer Poul, der håber at de lokale vil støtte op om spisestedet, fordi de kender medarbejderne.
Styret af vejret
Spisestedet ligger højt, og derfor får man et flot overblik over hele Rødvig Havn. Når vejret er rigtig godt, vil gæsterne kunne sidde på tagterrassen og nyde udsigten. Det er også en af de ting, som Poul håber at kunne sælge Helt i Fisk på.
– Når man kommer her, så vil alle jo gerne have havudsigt. Man vil gerne sidde med næsen helt op ad vinduet, fortæller Poul.
Den store blå hal er ikke isoleret, så Poul kan ikke holde åbent, når det bliver koldt i vejret. Når efterårskulden og vinteren sætter ind, så lukker Helt i Fisk. Men Poul har allerede planer for, hvad han skal lave, når restauranten holder vinterlukket.
– Fra første september har jeg forpagtet faxehallerne. De har et kanonflot køkken, jeg kan bruge til diner-transportable. Så kan jeg tage to-tre af mine gode medarbejdere med og bibeholde dem i arbejde i vinter, så jeg ikke til næste år skal til at begynde forfra, fortæller Poul.
Fremtiden
Poul har mange idéer til fremtiden på sit nye spisested. Der er mange muligheder, og i samarbejde med Sys Bjerre er han ved at planlægge sommerens underholdning på spisestedet.
– Det er hende, der har fingeren på pulsen – hvad koster det, hvem kan vi trække herned. Hun ved hvad det er for noget musik, der kan være attraktivt i sommerlandet, forklarer Poul, der håber på snart at kunne fremlægge et lille program for sommeren.
Poul ser sin største udfordring i, at hans spisested ligger i den del af havnen, hvor mange turister ikke naturligt søger hen. Turisterne ender ofte i lystbådehavnen og tror, at det er Rødvig Havn. Derfor arbejder Poul på at få et stort banner op, så især sejlende turister får øje på ham, når de sejler ind i havnen.
– Der skal gøres opmærksom på, at der også er en arbejdende havn, hvor der sker noget, og hvor der er et spisested, fortæller Poul, der nu ikke er i tvivl om, at turistsæsonen nok skal trække folk til den del af havnen også.
Poul er godt klar over at den første sæson ikke nødvendigvis vil give forretningen det store overskud. Han har valgt at holde meget åbent i både forår- og efterårssæsonen, så gæsterne ikke kommer til en lukket dør.
– Kommer jeg ud af denne her sæson med et rundt nul, så vil jeg rende rundt med armene løftet over hovedet, fortæller Poul, der tror og håber på, at Helt i Fisk også lever til næste sommer.
Du kan læse mere om Helt i Fisk på deres hjemmeside www.heltifisk.dk eller følge spisestedet på deres Facebookside www.facebook.com/heltifisk.