Johnny Andersen har arbejdet med cykler i snart 40 år, og driver i dag cykelværkstedet Johnny’s Cykelrep. i Hårlev. I marts udvidede han sin forretning med en 100 kvadratmeter cykelbutik, og i øjeblikket arbejder han på en webshop. Johnny er desuden et kendt ansigt i foreningsverdenen, hvor han blandt andet er formand for Hårlev Borger- og Erhvervsforening.

Johnny Andersen er oprindeligt uddannet automekaniker. Han opvoksede med en far, der drev sit eget værksted, hvor der også blev repareret cykler, og det var derfra, Johnnys interesse opstod.

– Det er en fed branche at være i. Siden jeg starte i 1980, der er der sket meget. I dag er det blevet sådan, at det er billigere at få lavet cyklerne i Thailand end herhjemme, fortæller Johnny, der har prøvet lidt af hvert i cykelbranchen.

I en årrække arbejdede Johnny for cykelproducenten Centurion i Vallensbæk, hvor han var med til at samle cykler. Her prøvede han også kræfter med at tegne og designe cykler, da virksomheden dengang ikke havde den klassiske damecykel-model med cykelkurv på styret.

– Da jeg var hos Centurion, modtog vi cyklerne i stumper, og der var vi 11 unge mænd, der samlede omkring 90 cykler om dagen, fortæller Johnny, der derfor har stiftet bekendtskab med den anden side af cykelbranchen, end den han i dag arbejder med.

En god sælger

I Stevns er der tre der forhandler cykler – en i Store Heddinge, en i Hellested, og så Johnny. Derfor har Johnny kunder fra hele Stevns.

– Det er hovedsageligt folk fra Stevns, der handler her. Jeg har også nogle fra Køge og Karise. Det sløjeste område jeg har er Strøby Egede. Ellers har jeg fra Store Heddinge, Strøby, Karise, Vallø, Enderslev. I Store Heddinge har jeg rigtig mange kunder, fortæller Johnny.

Dog er cykelsalget meget præget af årstiden. Normalt starter sæsonen for cyklerne i marts og kører ind over sommeren. Så snart det igen bliver koldt, så ebber salget stille og roligt ud.

– På denne her årstid kan jeg jo stort set sætte et skilt op ved vejen, hvor der står: En cykel gratis!, men der er ikke nogen, der reagerer på det. Det er måske en lidt pessimistisk tankegang, for jeg kan jo godt sælge et par cykler op til jul, men det er ikke nu vi sælger mest, forklarer Johnny, der skaber kontakt til sine kunder gennem Facebook og annoncer i avisen.

– Det koster mange penge at få noget i avisen og så om ti dage, så kan man møde en der siger: det har jeg sku ikke set, fortæller Johnny, der alligevel har en annonce i avisen i ny og næ.

Desuden handler det om at være en god sælger. Johnny sørger for altid at levere en god service på reparationer og samtidig give en god pris, og så forstår han sine kunders behov.

– Det har noget at gøre med at finde ud af, hvad kunden vil ha’! Det nytter ikke noget at fare rundt og vise kunden 100 forskellige cykler og fortælle om alle de farver, man kan få dem i. Enten så kan man sælge, eller også kan man ikke, forklarer Johnny, der har mange kunder, der kommer, fordi de gerne vil handle med ham.

Cykelforretningen rummer et væld af forskellige modeller af cykler i forskellige størrelser, farver og prisklasser. Især efter udvidelsen af butikken i marts måned, er der blevet plads til endnu flere cykler.

– Herude på landet, der er det jo mest den almindelige cykel, jeg sælger. Jeg har da også kunder, der gerne vil købe en racercykel til en 7-8 tusind, og vi sælger da også nogle mountainbikes, forklarer Johnny.

Nu også med webshop

Johnny har af og til praktikanter, og har et særlig tæt forhold til sin tidligere arbejdsdreng Jakob, der startede hos Johnny og i dag er selvstændig med sin egen webshop i Køge.

– Jeg har hjulpet min arbejdsdreng – Jakob. Han startede hos mig, og jeg er sådan set skyld i, at han startede Cykelshoppen. Og det er nok den største danske webshop, der er lige nu, forklarer Johnny, der igennem tiden ofte har støttet og hjulpet Jakob, hvor han kunne.

Det er da også på grund af Jakob, at Johnny i dag har kastet sig ud i at lave en webshop. Jakob og Johnny har indledt et samarbejde, hvor Jakob hjælper Johnny med at transporterer de cykler ud, som Johnny sælger i sin webshop.

– Det der nethandel, det siger de, jeg er for gammel til, men jeg skal vise dem, at jeg godt kan være med på nettet – selvom jeg da ikke skal have en blodprop af det. Det der med at få cyklerne afsted, det er jo meget nemt, fordi jeg samarbejder med Jakob, men sådan noget som reservedele, cykelhjelme og alt det, så skal man have en aftale med GLS og alt muligt, det er besværligt. Det kræver meget arbejde, og så skal man sælge rigtig meget for at kunne være med på prisen, forklarer Johnny, der dog sagtens kan se fordelene i en webshop:

– Det koster jo også penge at være på nettet – det skal man jo ikke tage fejl af. Men så er man på radaren hele tiden. Og jeg kan da godt se, at når det er dårligt vejr, så kunne jeg, da lige så godt sidde bag skærmen, fortæller Johnny.

Certificeret cykelhandler

I marts måned kunne Johnny indvie sit 100 kvm store butikslokale, der har gjort det muligt at tilbyde et endnu større udvalg. Derudover er Johnny for nyligt blevet certificeret som Din Cykelfagmand gennem brancheorganisationen Danske Cykelhandlere. Dette stiller en række krav til Johnnys forretning i forhold til blandt andet værktøj og udstyr. Certificeringen er kundens garanti for en professionel behandling.

– Så er jeg lige blevet medlem af Danske Cykelhandlere. Det er en organisation, der sørger for en vis standard i butikkerne. Hvis man er seriøs cykelhandler, så er man med, forklarer Johnny, der går op i at levere et godt stykke arbejde og god service til sine kunder.

– Alfa og omega er jo servicen, og at arbejdet er i orden. Der kommer ikke noget ud herfra, som jeg ikke kan stå inden for. Derfor er det også svært for mig at få nogle til at hjælpe mig, for der går jo langt tid, inden man har den tillid til hinanden om, at tingene er i orden og har den standard, jeg gerne vil kunne garantere, siger Johnny, der derfor ikke ønsker at virksomheden skal blive så stor, at han ikke længere bare kan gå at hygge sig med den.

Johnny er også et kendt ansigt i foreningslivet, hvor han i øjeblikket er formand for Hårlev Borger- og Erhvervsforening og Stevns Frivillighedscenter.

– Jeg vil jo bare gerne have det sjovt, og så vil jeg lave cykler indtil jeg falder om, fortæller Johnny med et glimt i øjet.

Læs mere om Johnny’s Cykelrep. på www.cykelbixen-haarlev.dk, eller følg med på Facebook.com/Cykelbixenhaarlev.