Munkgaard bed & breakfast

Du har måske hørt om Munkgaard-familien fra Lund. De sidste par år, har de bygget om. Og  bygget til flere steder. Først for at virkeliggøre  deres drøm om bed and breakfast og nu om  oplevelser hele året

”Jan er den rolige håndværker, som udfører alle  mine tossede visioner,” griner Anette og tager en  slurk af sin te.

Parret har netop fejret deres sølvbryllup med stor  fest, hvor familie, venner og en stor del af deres naboer, var inviteret. Anette og Jan Munkgaard  elsker nemlig at være værter og samle folk. Noget,  som er drivkraften og motivationen, bag deres helt  store byggeprojekt.

Jan og Anette flyttede fra et travlt erhvervsliv i Greve til Espemosegård i Lund med planerne om at få et frirum med højt til himlen, grønt så langt øjet  rækker og plads til at drømme stort.

Fra stuevinduet kunne Anette se, at der passerede  masser af vandrere, cykellister og folk på tur, foran naboejendommen Ellemosegård, hvor  Margueritruten løber lige forbi. En ejendom som  havde stået forladt i 20 år. Alt det ændrede sig i maj 2021, hvor Anette og Jan blev de nye ejere. Her ville de bygge et bed and breakfast for voksne med fokus på romantik.

Jan og Anette inviterede borgerne i Lund by til  pølser og øl, for at sige officielt farvel og for at ære  husets mangeårige historik før nedrivningen gik i  gang.

Hvo’ intet vover, intet vinder

Anette og Jan er begge født ud af to selvstændige  familievirksomheder og er opvokset med familie og  virksomhed smeltet sammen. For 20 år dukkede  idéen første gang op, om at lave et bed and breakfast sammen i Spanien. Dog synes de ikke  tidspunktet er det rigtige, da børnene er for små,  omvæltningen er for stor, og de desuden er bundet  til driften af deres forretning i København. Men  tanken bliver hængende gennem årene.

I 17 år har det været en fast tradition for Anette og  Jan at fejre deres bryllupsdag på Hotel Palace i  Viborg. Et sted, som dengang skilte sig meget ud  med boblebad, spa og dampbad på værelset. Så,  da de traf beslutningen om at lave Ellemosegård til  et overnatningssted, var konceptet indlysende:  Natur og velvære.

Selvom, overnatningsbranchen var helt ny for  begge, så gik Anette og Jan ind i projektet med  gåpåmod, ben i næsen og nysgerrighed. Skinnerne bliver lagt, mens toget kører, og processen har givet  meget at snakke og samles om. Det er sådan Anette  og Jan har det bedst; med foden på speederen.

Det føles meningsfuldt

I sommeren 2023 åbnede de officielt Munkgaard  Bed & Breakfast med fem dobbeltværelser, fordelt ud på flere steder omkring Lund.

I længere tid havde parret hørt, at der blev talt om  manglende overnatningsmuligheder i Stevns, og derfor føltes projektet ekstra meningsfuldt; det var  deres lille bidrag til at understøtte strategien om at gøre Stevns til en helårsdestination med flere  oplevelsestilbud.

For det stopper ikke med bed and  breakfast. I 2024 er planen at åbne en cafe og  gårdbutik på  Ellemosegård. Udover, at Jan er fantastisk til  håndværk, så laver han også fremragende mad.

Cafeen vil byde på kaffe/kage og snackkurve, og  forventeligt vil der også blive mulighed for  hovedmåltider til gæsterne, som kan nydes indenfor  eller i haven, der omkredser  Ellemosegård.

For Anette er det vigtigt at skabe et sted, der er rig  på biodiversitet, og hvor naturen kan få lov til at gro frit, og hvor de kan dyrke grøntsager til brug i  cafeen.

Butikken, som bliver Anettes domæne, vil ose af  livsstilsinteriør. Meningen er, at gæsterne skal  inspireres af alt de ser på værelset og i cafeen, og  meget gerne få lyst til at købe det. Det kan de så  gøre i butikken. Næsten alt kommer til at være til  salg; bortset selvfølgelig fra sengene.

Cafeen og butikken kommer på sigt til at have åbent  alle dage over sommeren, og i weekenderne i de kolde måneder.

Nabofælleskabet fortsætter med at være det vigtigste

Døren står altid åben til Anette og Jan, og parret er  meget opmærksomme på, at deres aktiviteter skal bidrage positivt til lokalsamfundet.

Da en nabo fx udtrykte bekymring for støjgener, tog  de en god snak med vedkommende og fik  justeret til i planerne. Intet står skrevet i sten, og for  Munkgaard familien er, prioriteten at  byggeplanerne for deres forretning skaber glæde i  lokalsamfundet.

Og indtil videre tyder det på at strategien virker.  Opbakningen har været enorm, og da de første værelser blev sat til salg, rygtedes det hurtigt, hvilket  har gjort at Anette og Jan kom rigtig godt fra  start.

Parret har undervejs været i løbende dialog med  naboer, Stevns Kommune og Stevns Erhverv, hvilket  de mener, har gjort processen meget mere smidig  og styrket projektet gevaldigt.

Alle snakker om ”outdoor”, så nu gør vi det

Bed and breakfast, café og gårdbutik, og der er  planer om flere tilbud som tiden går. Autocampere  har været en intens debat på Stevns: de er grimme,  de fylder og de står alle mulige steder, så de lokale  ikke kan komme til.

Selv tænker Anette og Jan tilbage på turene til  Sverige i deres gamle Mercedes Vito V-klasse. Noget, om de har elsket, og en oplevelse  som de gerne vil  give andre mulighed for at få. Dog under regulerede forhold.

Derfor udvider de deres overnatningstilbud med tre  overnatningspladser til autocampere to forskellige steder, og tre udendørs overnatningspladser til  cykellister og vandreturister, der har brug for et  stykke græs.

Ved at lave flere tilbud håber Anette og Jan, at  turisterne vil blive længere, opleve flere områder af Stevns og lægge flere penge lokalt.

Da Jan for længe  siden foreslår navnet Munkgaard Inn & Out, bliver det mødt med en vis skepsis. Men, noget tyder på,  at han nok blot har været fremsynet. Om  Munkgaard Bed & Breakfast får et navneskift må  tiden vise.

Skyd genvej til viden og netværk

Meld dig ind i Stevns Erhverv

Som medlem af Stevns Erhverv har du nem adgang til en lang række fordele, spændende arrangementer og et stort lokalt netværk af lokale erhvervsdrivende.

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt. Vi glæder os til at byde dig velkommen som medlem af Stevns Erhverv.