Danmarks eksport stiger år for år. De nyeste tal viser en stigning for hele landet over tre år på 33 %. Men særligt Region Sjælland er højdespringer med en stigning hele 59 %, eller hvad der svarer til 17,5 milliarder kroner.

– Det er afgørende, at vi er gode til at eksportere. Her har erhvervslivet i Region Sjælland altså taget et kvantespring. Vi ligger komfortabelt foran de andre regioner på eksportstigningen, og det viser en region i fremgang. Vores erhvervsliv er kommet ud af starthullerne og over grænserne, udtaler direktør i Væksthus Sjælland Mads Váczy Kragh.

Væksten på 59 % er betragteligt højere end de andre regioner, hvor Region Midtjylland indtager sidstepladsen med en vækst på 14 %. Nordjylland ligger på andenpladsen med 41%.

– Region Sjælland er udfordret i forhold til andelen af eksporterende virksomheder, og vi sælger stadig for lidt til udlandet sammenlignet med andre regioner. Men vi er godt i gang med at rette på det og kan vi holde den vækst, som tallene viser, så kommer vi i løbet af nogle år op på niveau med de andre. Det er altså rigtig glædeligt for vejen til nye arbejdspladser går gennem eksport, fortæller væksthusdirektøren.

Danske virksomheder er udfordret af et meget lille hjemmemarked, og for mange virksomheder ligger potentialet for at vokse helt naturligt i udlandet.

– Som dansk virksomhed kan man hurtigt løbe tør for mulige kunder her i Danmark. Men kan man klare sig og konkurrere herhjemme, har man altså også et potentiale i udlandet. Den virkelighed kan vi se at mange sjællandske virksomheder drager nytte af, og potentialet er bestemt ikke udtømt. Vi fornemmer helt klar et Region Sjælland i stærk udvikling, og jeg tror eksporten vil ligge højere end i de andre regioner nogle år fremad, udtaler Mads Váczy Kragh.

Der er da også sat en række initiativer i gang i Region Sjælland for at øge eksporten. Et af dem er projektet GlobalVækst, som er finansieret af Region Sjælland og EU’s socialfond. GlobalVækst har særligt fokus på, hvordan man arbejder med de partnere, der repræsenterer virksomheden ude på eksportmarkederne. Projektet kan give et tilskud på op til 100.000 kr. til at udvikle salgsindsatsen.

– GlobalVækst løber til og med 2014, og vi har allerede arbejdet med en stor gruppe af virksomheder, som nu har øget eksporten betragteligt. Så vi oplever, at virksomhederne rykker sig på salget til udlandet. Vi er lige nu ved at rekruttere de sidste virksomheder til forløbet. Så hvis man vil med, er det nu, fortæller projektleder for GlobalVækst Bjarne Brynk Jensen.

Kilde: Væksthus Sjælland

Stevns Erhvervsråd står også klar til at hjælpe

Hvis du gerne vil høre mere om eksportmulighederne for din virksomhed, og hvordan du kommer i gang, kan du også henvende dig til Erhvervschef Thomas Christensen. Han kan give råd og vejledning og hjælpe dig med at finde og formidle kontakt med de aktører, der kan hjælpe dig videre.