Når små handlinger giver store forandringer

Hos Rødvig Kro & Badehotel har bæredygtighed ikke bare været en trend, men en integreret del af hverdagen i mange år. Hvad der begyndte som små initiativer for at spare på el og vand, har nu udviklet sig til en strategisk og ambitiøs bæredygtighedsplan, hvor både medarbejdere og gæster spiller en central rolle i den grønne omstilling

Bæredygtighed som fælles projekt

Det var først gennem deltagelsen i Stevns Klint Partnerprogram, at Kathrine Hendriksen og hendes mand Jonas Skaaning for alvor blev opmærksomme på potentialet i et mere struktureret arbejde med bæredygtighed. Sammen med lokale aktører som Konference & Hotel Klinten, Rødvig Ferieby og Traktørstedet Højeruplund begyndte de at udveksle erfaringer og idéer om, hvordan bæredygtighed kunne implementeres i deres respektive virksomheder.

”I starten handlede det om at gøre små, praktiske forbedringer, som at reducere energiforbruget. Men efter et inspirerende besøg hos Sinatur Hotels på Fyn og Hørkram Foodservice i Sorø, hvor vi så, hvordan de arbejdede systematisk med bæredygtighed, blev vi motiveret til at tage skridtet videre og etablere et bæredygtighedskorps her på hotellet,” fortæller Kathrine.

Etableringen af et bæredygtighedskorps

I begyndelsen af 2024 blev bæredygtighedskorpset en realitet. Medarbejdere fra alle hotellets afdelinger blev involveret, og det var tydeligt, at der var stor opbakning til projektet. Næsten alle meldte sig frivilligt til at være en del af den grønne omstilling.

Stevns Erhvervs turismekonsulent, Cathleen Diana Pedersen, hjalp dem med at facilitere en workshop med Bæredygtighedshjulet – et arbejdsredskab fra Erhvervshus Sjælland. Dette blev fundamentet for en strategisk handleplan, der guider korpsets arbejde.

Korpset mødes én gang om måneden og arbejder med konkrete temaer som affaldssortering, energireduktion og fødevareindkøb. Et konkret resultat af deres arbejde har været en betydelig reduktion af restaffald gennem en forenklet affaldssortering, der gør det lettere for både gæster og personale at handle ansvarligt.

En ny tilgang til menuen

I restauranten er bæredygtighed også blevet en naturlig del af menuplanlægningen.
”Vi har brugt klimaværktøjer fra vores leverandører til at udskifte produkter og prioritere lokale producenter. Et konkret eksempel er, at vi har byttet hård ost ud med flødeost” forklarer Mie, morgentjener og en del af bæredygtighedskorpset.

Engagement på tværs af kulturer

Selvom bæredygtighedsarbejdet har været utroligt positivt, har det også krævet kreativitet og tilpasning. Med et team bestående af medarbejdere med fem forskellige nationaliteter, har det været nødvendigt at finde løsninger, der kunne inkludere alle.

”Vi har arbejdet med piktogrammer, farvekoder og hands-on træning for at sikre, at alle forstår og kan være en del af processen,” siger Kathrine.

Marian, der til daglig er ansvarlig for Housekeeping, har været en aktiv deltager i bæredygtighedskorpset og ser det som en måde at give arbejdet en ny dimension.

”Det har været virkelig spændende og inspirerende at være med i korpset. Det har givet mit job en ekstra værdi,” siger hun.

Gæsterne som medspillere

Hotellet har også inddraget gæsterne i den bæredygtige omstilling.

”Vi har gjort det nemmere for vores gæster at vælge at springe daglig rengøring over ved hjælp af dørhængere. Denne enkle ændring har både reduceret vores ressourceforbrug og givet os positive tilbagemeldinger fra gæsterne,” fortæller Kathrine.

Fremtiden er grøn

Rødvig Kro & Badehotel har allerede opnået markante resultater, men ambitionerne stopper ikke her. Med planer om at opnå Green Key-certificeringen i 2025 er der stadig meget at arbejde med.

”Vi vil fortsætte med at lære og dele vores erfaringer med andre. Vi tror på, at vi kan gøre en endnu større forskel, når vi arbejder sammen,” slutter Kathrine.

Kathrines 5 gode råd til andre virksomheder

  1. Start småt: Begynd med enkle initiativer som affaldssortering eller energibesparelser og byg videre derfra.
  2. Involver dit team: Medarbejderne er nøglen til succes. Find dem, der brænder for bæredygtighed, og lad deres engagement smitte af på resten.
  3. Lad dig inspirere: Besøg andre virksomheder og hør deres bæredygtighedshistorier. Det er både motiverende og lærerigt.
  4. Brug ekspertviden: Arbejd med rådgivere og netværk som Stevns Erhverv og Erhvervshus Sjælland. Deres erfaring kan gøre en stor forskel.
  5. Tag det i små etaper: Bæredygtighed er en lang rejse. Del processen op i mindre etaper, og husk at fejre de små sejre undervejs.

Med disse råd og et team, der er engageret i at gøre en forskel, viser Rødvig Kro & Badehotel, hvordan små handlinger kan føre til store forandringer – både for miljøet og for gæsteoplevelsen.

Skyd genvej til viden og netværk

Meld dig ind i Stevns Erhverv

Som medlem af Stevns Erhverv har du nem adgang til en lang række fordele, spændende arrangementer og et stort lokalt netværk af lokale erhvervsdrivende.

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt. Vi glæder os til at byde dig velkommen som medlem af Stevns Erhverv.