Det er nu knap en måned siden, VæRK 21 åbnede dørene op for galleriet på Havnevej i Rødvig, og gruppen bag har travlt med at vise deres værker frem for lokale og turister på Stevns. Vibeke Maj Magnussen fra fællesskabet bag mener, at hjælpen fra erhvervsrådet styrkede gruppens samarbejde.
Tidligere på året, da der stadig var frost i luften, fik møbeldesigner Vibeke Maj Magnussen og en gruppe af hendes fagfæller en idé om at samle de forskellige kunstformer under ét tag. Samtidig gik keramiske kunstner Trine Birgitte Bond med ønsket om et vinterværksted og en mulighed for at leje det gamle turistkontor på Havnevej 21 i Rødvig. Det var lige dele held og god forstand, der bragte dem sammen, og det blev starten på et spændende samarbejde for alle parter:
-Vi var en gruppe, der havde snakket om at lave en fælles butik eller galleri, men jeg var lidt skeptisk over om hvorvidt, vi ville kunne det. Jeg havde mødt Trine, der har værkstedet på havnen, og jeg tænkte, at hun måtte vide noget om, hvordan det er at have galleri på havnen. Vi snakkede om det og blev hurtigt meget begejstrede for de muligheder, vi så i det. Vi spurgte de andre i gruppen, og de syntes, det var fedt og sagde ”Ja, det gør vi”, fortæller Vibeke Maj Magnussen.
Sparring styrkede samarbejdet
Det blev starten på et længere samarbejde mellem de ni møbelsnedkere og designere, hvor Stevns Erhvervsråds iværksætter- og virksomhedskonsulent, Jesper Yde Knudsen, hurtigt blev taget med på råd:
-Han var en stor hjælp. F.eks. hjalp han os med at finde ud af, hvordan vi kontraktmæssigt skulle strikke det sammen. Den slags synes jeg, man hurtigt kan blive usikker på, og så er det fedt at få hjælp til det. På den måde kunne vi koncentrere os om indholdet af samarbejdet, produkterne og lokalerne, fortæller Vibeke Maj Magnussen.
Herudover var Jesper Yde Knudsens erfaringer også værdifulde i forhold til at skabe en fælles forretning, hvor hver individuel virksomhed støtter op om de andres salg og marketing:
-Et af de væsentlige råd fra Jesper var, at vi skulle sætte os ind i hinandens produkter, og det har vi haft rigtig meget glæde af. Vi har haft et par møder hvor vi har fortalt hinanden om vores ting – hvorfor ser de ud, som de gør, hvordan er de blevet frembragt, hvad er de lavet af, hvordan bruger man dem og hvad, der er historien bag.
Vi skiftes til at have vagt, så det er godt, at vi kan fortælle de besøgende om hinandens ting. Det kan man faktisk dyrke endnu mere, tror jeg.
Samarbejdet var en spændende udfordring
Der er mange ting, man skal blive enige om, når man indgår forretning sammen, og det måtte gruppen da også sande, da der skulle forhandles kontrakter, vælges farve til væggen og koordineres vagtplan. Der er mange forskellige fagligheder i den ni-mand-store gruppe, som rummer en grafiker, 3 møbeldesignere, 2 møbelsnedkere, 2 designere og en keramisk kunstner. Det viste sig dog heldigvis, at fællesskabet fungerede godt:
-Det er en utroligt god gruppe. Folk har været rigtig gode til at byde ind med det, de er bedst til. Det har været en meget positiv oplevelse. Vi har været heldige, for vi er en bunke sære enere alle sammen. Det gør nogle gange tingene svære, for vi er jo alle erfarne og har vores egne meninger om, hvordan tingene bør være, men det går godt. Folk har været gode til give hinanden ansvar, fortæller Vibeke Maj Magnussen.
En af de teknikker, der ifølge Vibeke Maj Magnussen har fungeret godt for gruppen, har været at give mandat til medlemmer af gruppen til at kunne træffe beslutninger, der tilgodeser hele gruppen. Det har været nyttigt, da Trine Birgitte Bond og Vibeke Maj Magnussen fik ansvaret for at designe og indrette butikslokalet; på vegne af gruppen kunne de hjælpe med at sikre, at der var plads til alles produkter, og at produkterne sammen skabe en sammenhængende tråd i rummet.
Planlægning af produktudvikling
VæRK 21 holder åbent til og med september, hvorefter huset for vinteren omdannes til et værksted for Trine Birgitte Bonds keramik, indtil der åbnes op for en ny sæson i maj. Pausen vinteren over vil gruppen bruge på at evaluere samarbejdet og Vibeke Maj Magnussen håber meget, at de andre deltagere er lige så glade for samarbejdet, som hun selv er, så de kan fortsætte i næste sæson.
-For nogle fungerer det i år mere som showroom end som en butik med egentligt salg. Det har været lidt begrænset, hvor meget, vi har kunnet nå at producere specifikt til VæRK 21 i år, og de fleste af os sælger derfor mest produkter, vi havde udviklet i forvejen. Nu kan vi bruge al den vide og de erfaringer, vi får her i sæsonen 2019 til at udvikle nye ting, der egner sig godt til galleriet og på den måde styrke virksomhedernes omsætning, fortæller Vibeke Maj Magnussen.
VæRK 21 holder åbent til og med september 2019 og forventer at åbne op for endnu en sæson i maj 2020.