DAN Pumper ved Karise er i rivende vækst. Det skyldes ikke mindst virksomhedens egne udviklede produkter, som er kundespecifikke og derfor kan konkurrere med pumpemarkedets helt store spillere.

Når man ser det idylliske, hvidkalkede bindingsværkshus nær Karise, er det næsten ikke til at tro, at den lille virksomhed, som ligger her, producerer kundespecifikke produkter og yder en service, der er så god, at de konkurrer med pumpevirksomheder i milliardklassen. Virksomheden hedder DAN Pumper og er ejet og ledet af Johannes Ahrenkiel-Frellsen, som kom ind i virksomheden for lidt over 3 år siden og siden er blevet eneejer af virksomheden. Dengang havde virksomheden en omsætning på få 100.000 kr., men siden er det gået stærkt, og i dag fordobler DAN Pumper omsætningen år for år.

DAN Pumper servicerer og reparerer pumper inden for spildevand, dræn- og regnvands løsninger. Johannes er bl.a. uddannet maskiningeniør og har mange års erfaring med væskestrømninger (fluid dynamic), og han er efter eget udsagn en rigtig fagnørd. Da han kom ind i virksomheden gik han med det samme i gang med at udvikle virksomhedens pumpeløsninger. Målet var og er stadig at udvikle de bedste produkter på markedet, og udvikle det, som kunderne har brug for. DAN Pumper giver oveni 5 års garanti på deres produkter.

En usædvanlig spiller

johannes-ahrenkiel-frellsen-danpumper

Johannes med virksomhedens egenudviklede styring

På pumpemarkedet, som er domineret af tre store virksomheder i milliardklassen, er DAN Pumper en udsædvanlig spiller. Selvom DAN Pumper er en langt mindre virksomhed, er den med i konkurrencen om de samme store kunder, og Johannes ser fordele i, at virksomheden er mindre.

– Jeg tror, der er rigtig meget forretning i denne her korte kommunikationscyklus, som du har i et lille firma. Det vil altså sige, at den mand, der lover noget, også er den, der snakker med kunden, hvor i de større firmaer er det to forskellige personer.

Johannes har som krav, at alle i virksomheden ved, hvordan man skruer en pumpe op, så de kan snakke samme ”sprog” som kunden, og han er heller ikke bleg for selv at trække i arbejdstøjet og hoppe i en spildevandsbrønd.

– Jeg er som ejer ude at skrue på pumperne på halvtid, og det betyder, at der er meget kort fra min kundes behov til, at vi kan tilpasse produktet, og derfor er vi meget mere fleksible, fortæller Johannes.

Selvom virksomheden er lille, har den adgang til nogle meget kompetente ressourcer bl.a. Johannes’ hustru, der har en fortid som revisor og styrer virksomhedens økonomi med sikker hånd. Johannes har samtidig adgang til et stort netværk af kompetente fagpersoner, som han kan trække på.

– Der er nogle tårne i DAN Pumper, som har et enormt højt fagligt niveau, og de her sikre fyrtårne gør også, at jeg kan gøre noget med en meget høj form for sikkerhed. Jeg er meget risikovillig, men jeg gør det med et meget højt niveau af kompetencer.

Netop risikovilligheden har været medvirkende til DAN Pumpers succes med at udvikle deres produkter, mener Johannes. For når du har mere på spil som selvstændig, stiller du dig ikke tilfreds med en løsning, der bare er god – den skal være den bedste.

– Hvis du har en god ting og har en stabil indkomst, er der ikke mange, der tager chancen til at gøre det bedste, og det er det jeg udfordrer lidt.  Fordi noget er godt, skal man ikke stille sig tilfreds.

Det har fra start været en del af salgsstrategien at få fat i de store kunder – ikke via dyre annoncer og sælgere, men ved at kommunikere direkte med de potentielle kunder, lave et ordentligt stykke arbejde, aldrig skrive ekstraregninger og ved at lave det første arbejde gratis. Den strategi er lykkedes, så DAN Pumper i dag primært har store ejendomsselskaber og kommuner som kunder.

danpumper

Spildevandspumperne gøres klar

Gennem brændingen

For et år siden var DAN Pumper vokset så meget, at Johannes måtte ansætte sine første montører, og han var samtidig nået til et sted med sin virksomhed, hvor han måtte beslutte, hvad han ville med den og gå efter det:

– I en vækstperiode særligt her i starten, så ligger du ligesom i en brænding på en strand. Du kan ligge godt og trygt inde på bunden, hvor du har din virksomhed lidt for sjov, men så er der nogle brændinger, som du skal igennem for at vækste med din virksomhed, forklarer Johannes, der som metaforen antyder, er en ivrig sejler.

For at styre sikkert gennem ”brændingen” og nå til næste fase med sin virksomhed, deltog Johannes i november i erhvervsrådets vækstforløb Raketvækst. Han mødte op til det tre dage lange forløb uden de store forventninger, men endte med at blive positivt overrasket.

– Det var vanvittigt godt for mig, for det faldt lige der, hvor jeg havde brug for det. Timingen kunne ikke være bedre. Jeg var bare ikke klar over, at det var det, jeg havde brug for, fortæller Johannes, som især har været glad for at kunne sparre med de andre deltagere, som var eller havde været i samme situation med deres virksomheder.

Gå efter guldet

Selvom Raketvækst overordnet set handler om at skabe mere omsætning i sin virksomhed, er det ikke pengene, der er drivkraften bag DAN Pumper.

– Det er ikke et kald i mit liv at tjene penge, men det følger med, når man laver et godt stykke arbejde. Mit ambitionsniveau er alene placeret på kvalitet og ikke omsætning, forklarer til Johannes, som tydeligvis brænder for sit arbejde og som også har som krav til sine medarbejdere, at de er engagerede, og at de har lyst til at lære og udvikle sig.

Virkelysten har han ikke fra fremmede; hans oldefar startede Frellsen Kaffe, hans forældre drev i mange år et stort tøjfirma, ligesom hans mor var selvstændig kunstner. Der skulle da heller ikke de store overvejelser til, da han i sin tid sprang ud som selvstændig. Han er selv imponeret over, hvor lille risikovilligheden generelt er i Danmark, og hvor mange der stiller sig tilfredse med et job, de ikke har lyst til.

– Jeg synes, at rigtig mange mennesker spilder deres liv på noget, de ikke rigtig gider. Jeg har et ordsprog, der hedder: Du går efter guldet, men kan godt være tilfreds med en fjerdeplads, hvis de tre andre er bedre end dig, men du skal gå efter drømmemålet.

Målet for Johannes er lige nu at gøre DAN Pumper så stor og selvkørende, at han kan trække sig selv mere ud af driften og i stedet blive sat ind, der hvor problemet opstår, og hvor han kan gøre størst mulig nytte. Hvad han så skal bruge den ekstra tid, der bliver frigivet på, er endnu uvis, men en ting er sikkert: Det bliver noget han brænder for – ligesom hans lyst til at lave markedets bedste pumpeløsninger.

Du kan læse mere om DAN Pumper på www.danpumper.dk