Maria Lisette Jacobsen startede i 2015 virksomheden Hyldemors Have, hvor hun underviser i shamanisme og plantekundskab. Virksomheden går så godt, at hun er godt på vej mod at blive iværksætter på fuld tid. Et nicheprodukt og solid markedsføring er en del af forklaringen bag hendes succes.

Af små krogede veje i Skrodsbjerg i det yderste hjørne af kommunen ligger virksomheden Hyldemors Have. De sidste hyldebær er faldet af havens buske, da Stevns Erhvervsråd besøger kvinden bag, Maria Lisette Jacobsen, på en solrig efterårsdag i starten af november. Med udsigt til græssende køer og Valløs gyldne skove virker haven som det oplagte sted for Marias virke; at bringe mennesker tættere på naturen – hvad enten det er gennem hendes undervisning i plantekundskab eller i shamanisme.

En besjælet verden

Maria har udforsket shamanismen i 15 år bl.a. som assistent for en anden underviser, og i 2015 startede hun egen virksomhed for selv at give sig i kast med at undervise i den spirituelle retning.

Hvis shamanisme får dig til at tænke på fjerprydede medicinmænd med malede ansigter, er du ikke den eneste. Maria oplever ofte at blive mødt med fordomme, som hun dog på ingen måde selv lever op til, som hun sidder der med en kop te i hånden, mens hun roligt og velovervejet fortæller om sin virksomhed.

– Shamanisme er også et virkelig irriterende begreb, som hurtigt bliver sidestillet med noget eksotisk. Dem som vælger at stå frem i godaften Danmark, er jo også tit dem der kommer i fuld krigsmaling, men der findes altså også dem, som er lidt mere almindelige. For mig handler det rigtig meget om indhold og ikke så meget om form, forklarer Maria.

Shamanisme er overordnet set troen på, at verden er besjælet og at alting har en bevidsthed. De shamanistiske spirituelle teknikker f.eks. en trommerejse bruger udøveren til at etablere en sjælerejse til den åndelige verden, hvor man kan hente energi og finde svar på forskellige problemstillinger.

– For mig handler det rigtig meget om at finde ro og ikke at behøve at søge mine svar i fremmede religioner, men at gå ud i det landskab, hvor jeg føler at jeg hører til og er forbundet, forklarer Maria.

På hendes kurser bliver deltagerne introduceret til shamanisme, og de lærer at udføre de forskellige ritualer. Bagerst i hendes have finder man kursuslokalet: At kalde det et telt virker som en underdrivelse, for det store grønne telt er indrettet som en hel lille stue med tæpper, skind og puder – det har sågar egen brændeovn og terrasse. Kurserne er populære, og Maria får mange positive tilbagemeldinger fra deltagerne:

– Generelt oplever jeg, at de finder ro i sig selv efter kurserne. Så det handler også meget om en personlig udvikling. Og følelsen af at være en del af noget større, fortæller Maria.

maanedens-ivaerksaetter-hyldemors-have-telt-stevns-erhvervsraad

Undervisningslokalet hos Hyldemors Have : Et stort hyggeligt telt.

Har ramt en niche

Lige så lang tid Maria kan huske, har hun interesseret sig for arbejdet med planters helbredende virkning.

– Det er ligesom ikke noget, jeg skal tage mig sammen til. Det er noget, jeg ikke kan lade være med, og inden jeg har set mig om, har jeg lavet syv forskellige ting, fortæller Maria.

Hun har igennem flere år delt ud af sine erfaringer med planterne på sin blog og i videoer, og efter flere opfordringer har hun de sidste par år også undervist i plantevidenskab på flere kurser. Sidste år introducerede hun et onlinekursus, hvor kursisterne lærer, hvordan man høster, tørrer og tilbereder planterne og i år fulgte et kursus, hvor kursisterne lærer mere om de forskellige planters helbredende egenskaber.

– De her online forløb er gået overraskende godt. Jeg har virkelig ramt en niche, samtidig med at det er nyt, og det er jo altid godt at være firstmover. Dengang jeg startede kurset, tænkte jeg, at hvis jeg fik 10 kursister med, så var jeg glad, og hvis jeg fik 20 med, var jeg vildt glad, og der solgte jeg næsten 50 pladser, fortæller Maria.

Maria underviser også i planterne på fysiske kurser, og med tiden er det planen at omdanne haven til en undervisningshave, hvor kursisterne kan opleve og arbejde med de historiske planter.

hyldemors-have

Markedsføring er alfa og omega

I en branche, som kan virke lidt uigennemsigtig, har det været vigtigt for Maria at bygge et solidt fundament under sin virksomhed og fremstå professionelt. Derfor investerede hun en del af sin første indtjening i at få lavet en ordentlig hjemmeside med en flot visuel identitet, ligesom hun deltog på et markedsføringskurus og i et mentorforløb.

– De investeringer jeg har gjort i henholdsvis markedsføring- og mentorforløb har været alfa og omega for min succes. Det har gjort mig skarp på mit produkt – mit brand – og min målgruppe. Uden de forløb, ville jeg nok stadig famle lidt i blinde og skyde med spredehagl uden rigtigt at ramme, fortæller Maria, som henter de fleste af sine kunder via målrettet Facebookannoncering og nyhedsbreve.

For at stive fundamentet under sin virksomhed yderligere af, meldte hun sig for nyligt ind i Stevns Erhvervsråd, hvor hun kan hente hjælp til at udvikle sin virksomhed. Her deltager hun i erhvervsrådets netværk for iværksættere.

– For mig er netværket en god mulighed for at kunne spejle mig i andre i samme situation. Det er rart at have opbakning fra både ligesindede og rådgivere – især på de dage, hvor man kan blive mismodig eller begynde at tvivle på sig selv. Og de dage kommer jo også ind i mellem. Så jeg er rigtig glad for den sparring, vi har i gruppen, og det er et godt fællesskab at være en del af, fortæller Maria.

Iværksætter på fuld tid

Selvom Hyldemors Have i første omgang kun var tænkt som en supplerende indtægt til Marias fuldtidsarbejde, er virksomheden vokset i en sådan grad, at hun er gået fra fuld- til deltid for at kunne hellige sig sin virksomhed. Drømmen er at blive iværksætter på fuld tid.

– Det er jo ikke fordi jeg vil køre Mercedes, jeg vil bare gerne kunne leve af mit arbejde, og samtidig være i stand til at give noget tilbage. For en ting er, at jeg er ved at flyde over med ting, jeg gerne vil dele, men den glæde og personlige tilfredsstillelse, der er ved at få feedback fra kursister, det er ligesom det hele værd, fortæller Maria.

At sige sit arbejde op og bevæge sig ud i en lidt mere usikker fremtid som selvstændig kan virke angstprovokorende på mange – også på Maria, som ikke tager springet, før hun har tilstrækkeligt med kapital. Med den vækst, hendes virksomhed er inde i, er hun dog overbevist om, at hun nok skal nå dertil:

– Jeg er sikker på at jeg nok skal nå i mål med det. I sommer blev jeg 38, og jeg har sagt til mig selv, at inden jeg fylder fyrre eller har 200.000 på driftskontoen, så gør jeg det!

Du kan læse mere om Hyldemors Have på www.hyldemorshave.dk og følge med på www.facebook.com/hyldemorshave/