Europas finansielle motor, Europas egentlige magtcentrum og Europas nye jernlady er kendetegnene for vores store nabo i syd.

På det tyske marked gemmer der sig flere mulighederne for danskere, der vil ”go global” med deres virksomhed, og som gerne vil tage springet ud i verden. Og samtidig kan vi også tage en del med hjem til Danmark ved at kigge over på den anden side af grænsen til naboens mange iværksættermetropoler og regioner.

Et godt springbræt til resten af verden
I dag tager det fire timer i tog mellem København og Hamborg. Med en Fehmern-forbindelse vil det tage tre timer, da selve kørslen mellem Rødby og Puttgarden kun vil tage ti minutter mod færgernes 45 minutters sejllads.

Har det nogen betydning for mig som iværksætter, tænker du måske? Hvis du har bare en lille smule internationale ambitioner, så er svaret ja. For som Danmarks største handelspartner udgør det tyske marked en femtedel af den samlede danske import og eksport. Og byer som Hamborg, Berlin og München emmer i dag af kreativ iværksætterigejst og internationale iværksættermiljøer, som både København, og danske iværksættere som helhed, med fordel kunne lade sig inspirere af. Samtidig nyder de tyske storbyer, og Berlin især, godt af at have gode afsæt til resten af Europa, lave lønninger og leveomkostninger og en stor tiltrækningskraft på mange unge og studerende. Faktisk er hele 44 procent af alle iværksættere i Berlin udlændinge.

Nyt tysk handelsforum – en mulighed for dig
Men det er ikke kun Berlin, der rykker. Også Hamborg har de senere år sat fokus på iværksætteri med store satsninger inden for GreenTech, LifeScience, Transport og Creative Business. Og som et led i at knytte de bilaterale bånd mellem to iværksættermetropoler har Hamburg Chamber of Commerce i foråret sågar søsat Hamburg Copenhagen Business Forum, der skal styrke de to regionale centres samhandel.

Kilde: Iværksætteren.dk