Kan det betale sig på bundlinjen for produktionsvirksomhederne i Danmark at satse på grøn omstilling? Øst for Frøslev ligger Solvang Maskinfabrik og her mener ejer og administrerende direktør Jørgen Bille Larsen ikke kun, at det kan betale sig, han mener det er en absolut forudsætning for at drive en succesfuld virksomhed i fremtiden
”Vi har en opgave i forhold til vores kunder. Vi leverer produkter til virksomheder, der arbejder mod et mål om at være CO2-neutrale i 2030, der betyder, at de skal kunne dokumentere hele deres CO2-aftryk – også i forhold til deres underleverandører. Derfor skal vi kunne levere et CO2- regnskab, hvis vi fortsat vil levere til de virksomheder. Vores målsætning er at være CO2-neutral i 2026,” fortæller Jørgen.
Solvang Maskinfabrik har været gennem DIs forløb Klimaklar Produktionsvirksomhed, der hjælper virksomhederne med at forstå og beregne egen CO₂-udledning og sætte reduktionsmål. Derudover, er hele produktionen blevet gennemgået med en tættekam for at rydde op i processer, arbejdsgange og værktøj, så det unødvendige er skåret fra. Endelig er de også blevet ISO-9001 og ISO-14001 certificeret.
Certificering
”Vores ISO-certificeringer handler om kvalitetsledelse og miljøledelse og er internationalt anerkendte certificeringer, der viser, at der er struktur i ledelsen, samt at vi arbejder proaktivt med at implementere miljø og bæredygtige løsninger,” fortæller Jørgen.
Næste skridt for Solvang Maskinfabrik er at bliver certificeret ISO-50001 i Energiledelse, som vil give en klar fordel.
”Solvang Maskinfabrik er gået fra generalist til specialist og har målrettet sin produktion. Nu går 95 % til eksport, for fire år siden var det 30 %. Vi har muligheden for at komme langt foran på det globale marked, hvis vi kridter skoene. Tydelig certificering og handling på klima og bæredygtighed er simpelthen et must,” slår Jørgen fast.
140 tons CO2-reduktion
Solvang Maskinfabrik har indtil videre opnået en 140 tons CO2-reduktion på affald, der bliver genanvendt. Tidligere blev det smidt ud eller blandet op med andet affald, nu bliver alt sorteret med genanvendelse for øje. Virksomheden har også et stort fokus på hvilke materialer, der bruges til transport:
”Det er et klart krav fra kunderne, at vi kun bruger pap til indpakning og transport af vores produkter. Så ingen plastik, strips, tape eller træpaller.” fortæller Jørgen om en af de ændringer, der er sket.
”Vi har udarbejdet en samlet klimaplan for de næste 2-3 år frem mod at blive CO2-neutral og først på den plan står opsætning af solceller. Vi har rammerne til at kunne dække en meget stor del af vores energiforbrug på den måde.”
Der er økonomi i at tænke CO2 og klima
Jørgen er ikke blind for, at de forandringer han gennemfører for Solvang Maskinfabrik koster penge, men for ham er det helt nødvendige investeringer.
”En ting er vores konkurrenceevne, noget andet er vores økonomiske soliditet. Bankerne ser på om du er klimaklar i deres rating og dermed hvad de vil låne dig af penge og hvilke investeringer du kan gøre,” fortæller Jørgen, der gerne så, at Stevns fik en samlet grøn profil for produktionsvirksomhederne.